Pyrenæerne er blevet afløst af Lone Klint Grønbæks egen skønne baghave med udsigt til Roskilde Fjord. Foto: Peter Rahbek.

Pyrenæerne er blevet afløst af Lone Klint Grønbæks egen skønne baghave med udsigt til Roskilde Fjord. Foto: Peter Rahbek.

Efter hjertestop, sygdom og skilsmisse:

Lone gik 800 kilometer

Frans af Assisi og Pave Johannes XXll har gået den. Det har Lone fra Jægerspris også. Det drejer sig om pilgrimsruten Santiago De Compostella. For Lone var det livsnødvendigt. Nu har hun skrevet en bog om turen

Af
Af Birgitte Masson

Når man som Lone Klint Grønbæk på egen krop har oplevet et hjertestop, en operation som gik galt, at miste sin far, blive skilt og at have en syg søn, alt sammen indenfor en periode på halvandet år, så bliver man rystet helt ind i sin grundvold.

"Jeg oplevede, at benene blev slået væk under mig. Jeg blev degraderet. Gik fra at have 47 bolde i luften på en gang til ingenting at kunne. Men jeg vidste med mig selv, at jeg ikke ville være et offer. Jeg ønskede at stå op og vise omverdenen, at jeg godt kunne kæmpe mig tilbage til livet," fortæller Lone.

Hun havde tidligere læst begejstret om pilgrimsruten Santiago de Compostella og vidste med sig selv, at drømme ikke er til for at blive liggende i skuffen. Al den modstand hun indenfor ganske kort tid havde været igennem betød kun en ting: Hun skulle lære noget af den.

Derfor befandt hun sig en dag i en køjeseng på et refugium langt mod syd, nærmere bestemt i de franske Pyrenæere.

Det eneste hun den første aften under de sydlige himmelstrøg kunne høre, var snorkelyden som kom fra køjen over hende. Den tilhørte en mand. Hun kendte ham ikke, kom ej heller til det. Formålet med turen var ikke at møde en masse forskellige mennesker fra lige så forskellige nationaliteter.

Rejsen skulle være en sjælens rejse. Hvor Lone skulle lære at være i sit eget selskab. Kort sagt hun skulle lære sig selv at kende.

"Det var i virkeligheden en mega chance for mig. Det eneste jeg skulle var, at vandre og at vaske mine sokker og trusser."

Brevene blev til en bog

Det tog Lone 31 dage at gå de 800 km. Turen blev et vendepunkt i Lones liv.

Hun havde undervejs skrevet rejsebreve til familien og vennerne. En god veninde sagde til hende, at de breve en dag skulle blive til en bog. For hver gang vennerne fik brev med Lone som afsender, kunne de næsten ikke vente, til det næste skulle dumpe ned i postkassen. De ville høre mere om Lones tur.

"Jeg havde det lidt sådan, at hvis jeg skulle skrive en bog om turen, så skulle det være nu og ikke om ti år, hvor det ikke ville være aktuelt længere. Jeg besluttede mig for at tage et års orlov. Det blev til to," siger Lone som sideløbende med skriveriet blandt andet har holdt foredrag om turen for fyldte sale på højskoler, kirker og i kulturhuse.

"Man kan ikke gå turen uden at blive påvirket. Missionen om at finde "mig" lykkedes. Før var jeg hustru og mor. Det er vi alle sammen, men jeg har også fundet ud af, at jeg er mig. Unik. I dag har jeg det stort med mig selv, og jeg formår at leve i nuet. Jeg ytrer mig, og er blevet god til at sige fra. Det behøver man i virkeligheden ikke at gå Caminoen for at opleve, men for mig var det nødvendigt. I dag kan jeg med sikkerhed sige, at mit liv aldrig har været bedre," siger Lone og smiler.

Lone holder reception i Rejsestalden, Jægerspris i forbindelse med udgivelsen af bogen. Det sker den 15. december mellem kl. 16-20. Den 22. december mellem kl. 17-20 signerer Lone bogen hos "Bentes Blomsterhjørne" i Jægerspris.

null

Publiceret 11 December 2011 01:00