Hareskov Bibliotek har tidligere haft 37 bibliotekartimer. Det blev skåret ned til 18, og nu foreslår kommunen otte timer, suppleret med frivillig arbejdskraft.

Hareskov Bibliotek har tidligere haft 37 bibliotekartimer. Det blev skåret ned til 18, og nu foreslår kommunen otte timer, suppleret med frivillig arbejdskraft.

Vrede i Hareskov over biblioteks-planer

Ifølge kommunalt forslag skal antallet af bibliotekar-timer på Hareskov Bibliotek skæres ned fra 18 til otte. Biblioteket undermineres, mener medborgerforening

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

Et forslag om nedskæringer på Hareskov Kombibibliotek bliver mødt med protester fra Hareskovby Medborgerforening (HMB). Foreningen mener, at politikerne bliver ført bag lyset.
Forslaget, som skal behandles på økonomiudvalgets møde onsdag, er, at der kun skal være en bibliotekar på Hareskov Bibliotek otte timer om ugen fordelt på to dage, mandag eftermiddag og lørdag. Hidtil har der været bibliotekar 18 timer om ugen på fem åbningsdage.
"Hvorfor skal Hareskov Bibliotek undgælde så voldsomt? For nogle år siden havde biblioteket 37 bibliotekartimer. For et par år siden blev det skåret ned til 18, nu foreslås altså 8", undrer Lene Munch Petersen, formand for HMB, sig.
Hun henviser til, at Hareskov Bibliotek kun bruger cirka 6 procent af biblioteksområdets borgernære omkostninger, men har større udlån, især på børnebogsområdet, hvor cirka 25 procent af materialerne i Furesø lånes ud via Kombibiblioteket i Hareskovby.

Frivillig - nej tak

”Kombibiblioteket er en succes, og det er derfor med forundring, vi ser, at forvaltningen via salamimetoden forsøger at underminere det", siger Børge Egelund Jørgensen, medlem af HMBs bestyrelse og brugergruppen for Kombibiblioteket.
Det fremgår af forslaget, at Hareskovby Medborgerforening vil oprette et korps af frivillige, som kan sikre, at der er personale på biblioteket, selv om der ikke er en bibliotekar. Men det skal kommunen ikke uden videre regne med, understreger formanden:
"Uden bibliotekartimer i et ordentligt omfang og visioner om fremtiden, vil Medborgerforeningen ikke bede frivillige om at stille op. Vi læser forslaget, som om vi bare bliver sat til at erstatte lønnet arbejdskraft”, siger Lene Munch-Petersen.
Medborgerforeningen ønsker, at politikerne udsætter afgørelsen og kræver et andet beslutningsgrundlag, hvor fordelingen af biblioteksområdets ressourcer er "rimelig i forhold til bibliotekernes ydelser", som det udtrykkes.

Publiceret 12 December 2011 10:14