Hillerød skal sætte flere penge af til nedslidte bygninger, viser rapport. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Hillerød skal sætte flere penge af til nedslidte bygninger, viser rapport. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Hillerød skal sætte 70 millioner ekstra af til renoveringer

Ny rapport peger på, at Hillerød skal sætte langt flere penge af til vedligeholdelsen af de kommunale bygninger

Hillerød har slet ikke sat penge nok af til at renovere kommunens bygninger for de næste ti år.

Ifølge en ny rapport om tilstanden for alle kommunens bygninger bliver der de næste ti år behov for at vedligeholde bygningerne for i alt cirka 371 millioner kroner. Budgetniveauet udgør cirka 301 millioner kroner, og hvis dette fastholdes, vil der blive opbygget et efterslæb på vedligeholdelsen af bygningerne på i alt cirka 70 millioner kroner.

"Der er et stort renoveringsbehov blandt andet det førstkommende år, og vi skal prioritere opgaverne. Men der kan ske noget uforudset, så noget kan blive skubbet ned af listen. Men vi skal afsætte otte millioner kroner mere om året, hvis vi skal fastholde den værdi, som er i bygningsmassen," sagde borgmester Kirsten Jensen (S) om sagen til byrådet onsdag.

Sikkerhed prioriteres højt

Behovet for vedligeholdelse er siden sidste undersøgelse i 2008 steget med i alt 80 millioner kroner. Men det skyldes, at denne rapport - i modsætning til den fra 2008 - også tager de indvendige flader med i vurderingen.

Vedligeholdet af opgaverne prioriteres, så sikkerhedsmæssige risici, hvor der kan være fare for, at nogen kommer til skade, prioriteres højest. Det kan være defekte trappetrin, elinstallationer eller fliser. Dernæst ser man på, at alle myndighedskrav skal være opfyldt, og som tredje prioritet ser man på de fejl, hvor der er risiko for følgeskader. Det kan for eksempel være, hvis et tag er utæt, eller der trænger fugt ind i bygningen. Det kan koste kommunen ekstra dyrt, hvis det ikke bliver rettet op i tide.

Fælleslisten Tue Tortzen, som også er formand for Teknisk Udvalg, argumenterede da også for, at det var en god idé at sætte flere penge af til at få rettet op på sådanne fejl:

"Hvis vi ikke sørger for, at taget er tæt, så mister bygningen værdi år for år. Jeg håber, vi sætter flere penge af, så vi kan komme rundt om problemer og ikke bare redde akut, når tingene opstår. Det kan være, pengene kunne blive i bygningsystemet og hæve værdien af bygningerne," sagde han.

Politikerne godkendte også prioriteringen af de kommende renoveringsprojekter, blandt andet renoveringen af Kirsebærbakken og en opgradering af gamle skolebygninger for to millioner kroner.

En ejendom på Horsevænget skal desuden have renoveret taget og etableret et dræn for to millioner kroner, og det hvide hovedhus på rådhuset skal også have dræn og renoveret kvistene. Desuden skal Skanseskolen have renoveret nedslidte trapper for 200.000 kroner for at undgå fare for personskade.

Publiceret 21 December 2011 07:00