Milliardordre på dansk biomasseteknologi

Kraftværksspecialisten BWSC fra Allerød lander eksportordre på 1,2 milliarder kroner efter fem års arbejde

Af
Af Peter Klar

Når det halmfyrede biomasse-anlæg i Sleaford, England, i 2014 sættes i drift, er det med dansk know how og teknologi som bærende elementer.

Fem års lobby-arbejde

Det er den danske kraftværksspecialist Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC) fra Allerød, som efter fem års indsats har landet en kontrakt på 1,2 milliarder kroner på at bygge et 38,5 MW nøglefærdigt halmfyret biomasse-anlæg i Lincolnshire i det østlige England.

Aftalen indeholder udover opførelsen 12-års drift og vedligeholdelse af anlægget.

"Efter fem års vedholdende arbejde er vi meget tilfredse med at kunne sætte kronen på værket. Denne ordre demonstrerer, at vores strategi indenfor grøn energi fører til positive resultater, og at det betaler sig aldrig at give op," siger Anders Heine Jensen, administrerende direktør i BWSC.

"I kølvandet på finanskrisen er de finansielle institutioners krav om økonomisk sunde projekter strammet gevaldigt op, og det glæder os at kunne konstatere, at projektet er så robust, at det lever op til disse krav. Det har været en spændende og lærerig proces at følge finanssektorens måde at undersøge og afdække alle risici i aftaler og økonomiske modeller. Bankernes tiltro til BWSC som en finansiel solid leverandør har været alfa og omega for projektet, så med den effektive kontrakt i hånden har vi nået endnu en milepæl og det med en rigtig god mavefornemmelse," siger Anders Heine Jensen.

BWSC, som har 160 kraftværker til 50 lande på referencelisten, deltog allerede i 2006 som ledende partner i opførelsen af et træfyret biomasse-anlæg i Wales.

Anlægget drives og vedligeholdes fortsat for kunden, Western Wood Energy. Det nye biomasse-anlæg i Storbritannien vil modtage brændsel fra lokale halm-producenter.

At benytte halm som brændsel i kraftværker er en anerkendt og veldokumenteret teknologi, som blev udviklet i Danmark i 1990'erne.

I dag er Danmark det land i verden, der bruger mest halm til energi-produktion per indbygger, men på verdensplan er det kun en forsvindende brøkdel af halmen, der udnyttes til energi-formål.

Anders Heine Jensen håber, at det uudnyttede halm-potentiale vil give eksport-muligheder:

"Den danske erfaring med halm giver mulighed for at eksportere til udlandet, hvor erfaringen med halmfyrede anlæg er meget mindre. Vi er involveret i udvikling af projekter i flere lande, hvor vi dog håber på lidt hurtigere gennemløb end set med det seneste biomasse-projekt," siger Anders Heine Jensen.

null

Publiceret 24 December 2011 11:00