Bjarne Wissing, seniorkonsulent og leder af kontrolenheden i Aarhus har en forventning om at finde endnu flere sociale svindlere i 2012. Butikken i baggrunden er ikke under mistanke. Foto: Ellen Kühl

Bjarne Wissing, seniorkonsulent og leder af kontrolenheden i Aarhus har en forventning om at finde endnu flere sociale svindlere i 2012. Butikken i baggrunden er ikke under mistanke. Foto: Ellen Kühl

"Goddag, det er fra kontrolenheden"

Hver uge får aarhusianske virksomheder besøg af kontrolenheden, der er på jagt efter sociale svindlere

"Goddag, mit navn er Bjarne Wissing. Jeg kommer fra beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune og skal foretage en virksomhedskontrol. Jeg vil gerne se legitimation på alle, der er på arbejde," lyder det med en venlig, men bestemt stemme fra Bjarne Wissing, mens han viser sit legitimationskort frem, der sidder fast i højre side i bukselinningen.
Frem fra plastikposen fisker han sin sorte mappe.
"Det ser så officielt ud, hvis jeg går med mappen i hånden," forklarer seniorkonsulent Bjarne Wissing, der er leder af kontrolenheden i beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune, der finder sociale bedragere indenfor blandt andet pension, kontanthjælp og sygedagpenge.

På byjagt

Denne formiddag er Bjarne på vej ud til to virksomheder i midtbyen i Aarhus. Der er mistanke om, at der bliver arbejdet, selv om ejeren er på sygedagpenge.
"Vi kan se, at du er på sygedagpenge, har det sin rigtighed?" lyder spørgsmålet fra Bjarne Wissing. Og svaret er næsten altid det samme:
"Ja, men jeg er lige startet op for en uge siden."

Hånd i hånd

I kontrolenheden følges medarbejderne to og to. Simpelthen for at undgå, at der skal opstå problemer med bevismaterialet, eller at kontrolenheden bliver beskyldt for alt muligt.
"Vi kan godt finde på at tage hver vores indgang, men vi løber ikke efter folk eller tilbageholder dem, men vi råber til dem, hvis de stikker af," fortæller Bjarne Wissing.
Lige præcis det med, at ejeren af en virksomhed løber væk, oplever kontrolenheden af og til.
"Med det samme vi kommer ind et sted, screener vi stedet, så vi får os et lynhurtigt overblik over, hvor mange der er, og hvordan der bliver arbejdet. Vi har oplevet, at en pizza-mand stak af, mens han var i gang med at lave maden. Jeg blev nødt til at passe telefonen," smiler Bjarne.

Kreativiteten længe leve

Udover pizza-manden, der valgte at stikke af, møder kontrolenheden mange andre kreative sjæle.
"Vi kom ud på et værksted, hvor mekanikeren, der var sygemeldt, havde sin gipsarm til at ligge på bordet, mens han lå og rodede under en bil," fortæller Wissing med et smil.

Risiko for overfald

På Bjarne Wissings skrivebord ligger der en lille rød dims. Det er en overfaldsalarm. Men indtil videre har Bjarne og de øvrige ansatte ikke haft behov for den.
"De fleste har det ubehageligt med at blive afsløret og er pinligt berørte. Men vi kigger ikke skævt til dem. Vi kan undres over det, vi ser og hører, men vi forholder os kun til fakta. Man bliver lidt hård i kanten af at være en del af kontrolenheden. Vi er ikke naive, og man bliver med tiden meget skeptisk," fortæller Bjarne Wissing, der pointerer, at kontrolenheden også kan tage fejl, og at folk rent faktisk taler sandt.

Et skridt foran

Kontrolenheden i Aarhus Kommune har i de første to leveår haft fokus på at udvikle nye metoder og redskaber i kontrolarbejdet, men det er ved at være på plads nu.
"I 2012 vil vi intensivere vores udadgående virksomhedsaktioner, så der er flere sociale svindlere, der vil opleve at få et besøg af os. Derudover bliver der flere temaaktioner, som jeg ikke vil løfte sløret for. Det skal være en overraskelse," siger Bjarne Wissing, der pointerer, at det vigtigste i kampen mod socialt bedrageri er at få det stoppet så tidligt som muligt i forløbet, så det ikke udvikler sig til en større sag.


Socialt bedrageri

I ugen mellem jul og nytår bragte Lokalavisen to artikler om socialt bedrageri i Aarhus Kommune. På bare et år har kontrolenheden fundet frem til socialt bedrageri for 12,1 millioner kroner. Tallet var i 2010 på 7,8 millioner kroner.
Foruden kontrolenheden er der en kontrolgruppe, der udelukkende tager sig af socialt svindel blandt enlige forsøgere

Publiceret 04 January 2012 14:00