Formanden for Niels Ebbesens Venner, Jan Fagerlund, hænger medaljen på Erik Guldager fra Galleri Draupner.

Formanden for Niels Ebbesens Venner, Jan Fagerlund, hænger medaljen på Erik Guldager fra Galleri Draupner.

Kurt Westergaard:

Han har vist mod

Erik Guldager fra Galleri Draupner i Skanderborg hædret med Niels Ebbesen Medaljen

Af
Peter Eilertsen

Galleriejer Erik Guldager fra Galleri Draupner i Skanderborg blev tirsdag hædret med Niels Ebbesen Medajlen, fordi han som den eneste turde udstille Kurt Westergaards tegninger, da tegning-sagen var på sit højeste.
"Trods risikoen var han ikke i tvivl - man skal ikke bøje sig for trusler. Holdningen blev yderligere bekræftet, da han gik ind som formand for 'The Kurt Westergaard Foundation.' Med dyb respekt har han ofte citeret en sætning fra sin bedstefar, der var modstandsmand: 'Når uret bliver ret, bliver modstand en pligt.'"
Sådan sagde næstformand i Niels Ebbesens Venner, advokat Mogens Skjøth, i sin begrundelse, inden formand Jan Fagerlund hæftede medaljen på Erik Guldagers jakke - lige under det kongeemblem, Guldagers bedstefader bar under krigen.
"Det er fint. Han har vist mod ved simpelthen at udstille mine tegninger i en tid, da ingen turde. Han var klar, og han meldte sig. Det er jeg ham meget taknemmelig for. Lidt kuriøst var det under politibeskyttelse. Det er vist aldrig sket, at politiet har måttet rykke ud for at en udstilling har kunnet holde åbent. Tværtimod rykkede politiet i sin tid ud for at lukke en udstilling. Det var Wilhelm Freddie i 30-erne," lød det stille fra Kurt Westergaard, der tidligere selv har modtaget samme hæder.
Den aarhusianske tegner var blandt gæsterne ved overrækkelsen, hvor Erik Guldager kunne konstatere, at Westergaards værker siden er solgt i 48 lande, og at tegneren har modtaget et hav af hædersbevisninger og rosende ord.

Kurt Westergaard og Erik Guldager ved overrækkelsen.

Kurt Westergaard og Erik Guldager ved overrækkelsen.

Har fået mordtrusler

At han selv i hele forløbet blandt andet har modtaget natlige mordtrusler rokker ham ikke.
"Der var nogen, der syntes, vi ikke skulle udstille, men det styrer vi selv. For det stopper jo ikke ved det. Skal man så også lige fjerne to nisser og et vers og måske farven grøn," siger Erik Guldager til Lokalavisen.
Galleriejeren indrømmer, at han ikke normalt "er til medaljer," men stolt var han:
"Det her er ikke som at hænge en "elefant" på en diktator. Vi har holdt fanen højt for dansk kultur. Det eneste, der plager mig, er, at jeg ikke synes, jeg gør noget særligt. Jeg gør noget normalt, og det nager mig, at det normale bliver noget særligt. Det er ærgerligt."

null

Publiceret 04 January 2012 08:00