Lektiecaféen i Ølstykke er blevet et samlingspunkt for de unge flygtninge. (Foto: Peter Rahbek)

Lektiecaféen i Ølstykke er blevet et samlingspunkt for de unge flygtninge. (Foto: Peter Rahbek)

Unge afghanere:

Her går vores drømme i opfyldelse

Faegheh Haidari og Morteza Khadem har vendt Afghanistan ryggen og bosat sig i Danmark. Her vil de gøre alt for at integrere sig og lære de danske værdier at kende

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

"Danmark er lykken for os. Her føler vi os trygge, og her kan vi få vores drømme opfyldt."
De to unge afghanere, Faegheh Haidari og Morteza Khadem, lægger ikke skjul på deres glæde over mødet med Danmark.
Den 18-årige pige Faegheh Haidari flygtede i slutningen af 2009 fra Afghanistan og satte kursen mod Danmark. Sammen med sin mor og bror har hun netop fået asyl og taget hul på skolegerningen på Egedal Gymnasium.
UNGE FLYGTNINGE FÅR LEKTIECAFÉ I EGEDAL:
"Jeg nyder at være sammen med de andre unge, og jeg nyder at bo her i Egedal Kommune. Jeg har også fået set meget af landet, blandt andet Tivoli og Folketinget. Det er et dejligt land. Jeg er en drømmer, og jeg drømmer om at blive ingeniør," siger hun med et smil, der tyder på en lys fremtid.

For farligt derhjemme

Morteza Khadem er i samme båd. For et års tid siden tog han på egen hånd flugten fra det krigshærgede land. Nu venter en helt ny tilværelse.
"Først boede jeg i Stenløse. Nu bor jeg alene i Smørum og går i 8. Klasse i Ballerup," siger den unge mand, som har været glad for "flugten" til Danmark.
"Her er dejligt. Der var alt for farligt i Afghanistan. Man kunne ikke være i fred, og man kunne ikke drømme om en normal hverdag på grund af krig og en speciel kultur. Jeg har altid drømt om at danse hiphop, men det var utænkeligt derhjemme. Det er det ikke her i Danmark, hvor jeg danser i klub to gange om ugen. For mig er det frihed," siger Morteza Khadem, som dog savner sin familie, der stadig befinder sig i Afghanistan.

Lektiecaféen er et hit

"Selvfølgelig føler jeg mig lidt alene heroppe. Jeg tænker også meget på min familie derhjemme, men jeg er indstillet på at klare mig i Danmark og få et godt liv. Det er mit store mål," siger han.
Begge to nævner den nye lektiecafé som en stor hjælp i dagligdagen.
"Det giver mig rigtig meget. Her kan jeg møde andre unge, som godt nok har en anden baggrund, men som er i den samme situation som mig. Vi får også hjælp til lektier, dansk og alle mulige praktiske ting, så jeg vil blive med at komme her," siger Faegheh Haidari, som bliver bakket op af Morteza Khadem.
"Det hjælper mig. Det er godt for mig at møde andre unge og lære dem at kende. Vi har jo meget til fælles og kan få glæde af hinanden," siger han.

Publiceret 06 January 2012 00:00