Det har været Karin Lorentzens intention at skildre Dronningen med kløgt og menneskelig varme. Foto: Den Kgl. Mønt

Det har været Karin Lorentzens intention at skildre Dronningen med kløgt og menneskelig varme. Foto: Den Kgl. Mønt

Årets kunstner bag Dronningens mønt

Billedhugger Karin Lorentzen har skabt portrættet af H.M. Dronningen på erindringsmønten i anledning af regeringsjubilæet. Mønten udsendes i dag den 10. januar

Af
Af Annette Houman

"Jeg har forsøgt at vise Dronningen på en sådan måde, at hun tydeligt træder frem som den statelige, farverige og kraftfulde person, hun er".
Sådan forklarer billedhugger Karin Lorentzen, Hellerup, som netop er udnævnt til årets kunstner i Gentofte, og er kvinden bag portrættet af H.M. Dronningen på den erindringsmønt, som udsendes i anledning af 40-års regeringsjubilæet den 14. januar.

Det er fjerde gang, at Karin Lorentzen er kunstneren bag mønter. I 2004 skabte hun dobbeltportrættet af kronprinsparret på mønten i anledning af deres bryllup. Arbejdet med jubilæumsmønten gik i gang for snart et år siden.

"I mit forarbejde til mønten har jeg undersøgt flere mulige kompositioner for at finde frem til den position, hvor man både har en flot komposition af Dronningens portræt på mønten og tydeligt kan se ordenerne", forklarer hun.

Da der er tale om et regeringsjubilæum, gengives Dronningen i officiel funktion som ordensherre for de to kongelige Ridderordner - Elefantordenen og Dannebrogordenen.

"Man havde ønsket at få en del af torsoen med i portrættet denne gang for at få et lidt andet udtryk. Dronningens portræt har jo præget mange mønter igennem de 40 år," siger Karin Lorentzen.

Billedhugger Karin Lorentzen, Hellerup, blev torsdag den 5. januar udnævnt til Gentofte Kunstner 2012 af borgmester Hans Toft. Foto: Annette Houman

Billedhugger Karin Lorentzen, Hellerup, blev torsdag den 5. januar udnævnt til Gentofte Kunstner 2012 af borgmester Hans Toft. Foto: Annette Houman

Udtrykke handlekraft

"Dronningen havde valgt en kjole med pelskrave, og jeg synes, den giver et ornamentisk flot udtryk. Pelskraven får dragten til at minde om en udedragt og vidner om en aktiv dronning, som sætter pris på rejser til Grønland og Færøerne", siger Karin Lorentzen og fortsætter:

"Det er velkendt udtryksform at lade majestætens personlighed komme til udtryk via symboler og rekvisitter. Tænk på tidligere konger på fuldblodsheste, en vildtvoksende hårpragt og flagrende gevandter. Elementer, som udtrykker handlekraft og dramatik. Den tradition havde jeg i tankerne, da jeg komponerede hårets ornamentik".

Når fotoet med den bedste komposition er valgt, går Karin Lorentzen i gang med at modellere portrættet, relieffet, i en størrelse, som er ti gange så stor som mønten, altså som en 20'er.

"Jeg bruger små, fine italienske instrumenter og modellerer relieffet, portrættet, i voks, som jeg smelter over et stearinlys. Relieffet må ikke være højere end to millimeter på det højeste sted, så det er noget af en udfordring at få detaljerne til at fremstå tydeligt. Jeg arbejder derfor både med volumen og med tegnetekniske virkemidler i processen. Skulderen kan jo ikke fremstå i fuld størrelse, for eksempel. Så man skal være meget omhyggelig med kompositionen".

Undervejs i de cirka fire måneder, det tager at skabe portrættet fra start til slut, fræses motivet i en kobberklods i den endelige møntstørrelse, så Karin Lorentzen kan vurdere resultatet, inden hun returnerer til sit værksted og retter til, indtil portrættet er godkendt.

Mens Karin Lorentzen står for forsiden af mønten, er det heraldikeren, kongelig våbenmaler, Ronny Andersen, som har skabt bagsiden. Dronningen ønskede, at rigsfællesskabet mellem Færøerne, Grønland og Danmark skulle komme til udtryk og være det centrale, og hun gik så interesseret ind i overvejelserne, at hun udtrykte sine overvejelser i skitseform.

I torsdags, den 5. januar, da Karin Lorentzen blev fejret på Gentofte Rådhus som årets kunstner, kunne chefen for Den Kgl. Mønt, Hans Denkov, samtidig vise den nye erindringsmønt frem.

Nu kan vi alle se den, for i dag, den 10. januar, sendes den på gaden.

For- og bagside på den nye erindringsmønt udført af hhv. Karin Lorentzen og Ronny Andersen. Foto: Den Kgl. Mønt

For- og bagside på den nye erindringsmønt udført af hhv. Karin Lorentzen og Ronny Andersen. Foto: Den Kgl. Mønt

Lokale kunst-unikaer

Den næste opgave, som Karin Lorentzen er ved at lægge sidste hånd på, er en række unika-værker - som altså intet har med mønten at gøre - og som i årets løb vil blive overrakt til de af kommunens institutioner mv., som kan fejre et jubilæum, der 'er deleligt med 25'.

Karin Lorentzen har valgt at skabe værker med gipsaftryk af blomsterhoveder.

"Som billedhugger arbejde jeg jo meget tredimensionelt i mine værker. Til unika-værkerne har jeg brugt blomsterhoveder som støbeforme og hældt gips ind i selve blomsten. Når gipsen er stivnet, har jeg fjernet kronbladene og har dermed fået en fin afstøbning af blomsten. Og når jeg trækker støvdragerne ud, opstår der huller i gipsen efter dem", smiler den kreative billedkunstner, der arbejder meget med kroppens og naturens organiske og skulpturelle former.

Fakta

Erindringsmønten udkommer den 10. januar.

Den udsendes i tre udgaver: 3000-krone guldmønt, 500-krone sølvmønt og som 'almindelig' 20-kronemønt til cirkulation. Af den almindelige er præget 750.000 stk.

Alle mønter, også guld- og sølvmønterne, er lovlige betalingsmidler.

Læs mere om mønterne på www.kgl-moent.dk

Publiceret 11 January 2012 06:00