De skal danse, men ikke i arbejdstiden

Regionshusets ansatte skal lære at slippe arbejdet derhjemme

Af
Fred Jacobsen

Danse, en gå-tur med en naturvejleder ud i de nærliggende smukke omgivelser eller en gang frokost-fitness.

Sådan skal medarbejderne i regionshuset i Region Syddanmark i Vejle inspireres til at skabe den rette balance mellem livet på arbejde og det derhjemme.

"Nej, der bliver ikke dans i arbejdstiden," siger Rikke Lykke Ravn, sekretariatsleder i regionshusets HR-sekretariat.

Gå-tur i naturen vil ligeledes blive henvist til fritiden. Frokost-fitness kan dog blive en del af medarbejdernes dagligdag, hvis de griber det rigtigt an.

Det nævnte er nemlig blot nogle få af de mange aktiviteter, regionshusets 800 medarbejdere bliver gjort opmærksom på i disse dage, hvor et af Region Syddanmarks balanceprojekter skydes i gang.

Få midler - stor effekt

Det er et projekt, der går ud på at gøre medarbejderne opmærksom på, at de med få midler plus nogle til- og fravalg kan forbedre forholdet mellem arbejdslivet og så de øvrige af døgnets timer, de har til rådighed.

I den forbindelse har regionshuset allieret sig med DGI-Huset i Vejle, hvor idrætschef Hanne Duus Nielsen vil være den person, der har idéerne og skal være med til at vejlede de medarbejdere, der er interesserede, i, hvordan man med få midler kan lave store forandringer.

Det er lige her, frokost-fitness kommer ind i billedet:

"Alle spiser frokost. Alle ved noget om fitness. Med enkle øvelser kan man få pulsen op og tankerne væk fra arbejdet for en stund," fortæller Hanne Duus Nielsen. "Det giver velvære for krop og sind."

Uddanner ambassadører

"Der skal faktisk ikke særligt meget til: Tag trappen i stedet for elevatoren til og fra frokosten. Invitér til et gående møde i stedet for at sidde ned. Meget lavpraktiske øvelser, som handler om at ændre sine vaner," understreger Hanne Duus Nielsen.

I den kommende tid er planen, at der blandt medarbejderne skal uddannes ambassadører. De skal være med til at sikre, at balanceprojektet ikke bare forbliver et projekt, men også kaster ændringer af sig i dagligdagen.

Svært at slippe arbejdet

Baggrund for balanceprojektet i regionshuset er en medarbejder-tilfredshedsundersøgelse fra 2010 og en konference i 2009. Det viste sig, at medarbejderne havde svært ved at slippe jobbet, når de kom hjem.

"Det er nok ikke meget anderledes her end på andre arbejdspladser. Men det er, hvad vi ønsker at fokusere på," fortæller Rikke Lykke Ravn.

Stand up foredrag

Ud over foredrag, tips og tricks til at få pulsen op før og efter frokost, og uddannelse af motionsambassadører, blev hele arrangementet i går kickstartet med et stort arrangement i Musikteatret i Vejle, hvor blandt andet stand-up-komikeren Poul Carstensen, som mange måske kender som den ene halvdel af komikerparret John & Åge, optrådte. Poul Carstensen talte netop om balance i sit indslag.

Oven i det kommer der så en bred vifte af tilbud - blandet andet dans og en tur ud i naturen med en vejleder.

Regionsrådet i Region Syddanmark har afsat 1,3 mio. kr. til en balancepulje. Det svarer til 50 kr. til hver af regionens knap 26.000 ansatte. Ud over balancedprojektet i regionshuset, er der sat aktiviteter i gang på Odense Universitetshospital og i dele af regionens sociale institutioner.

null

Publiceret 14 January 2012 08:00