Mulki Hussein brænder for sit arbejde hos Shaqo, hvor hun hjælper indvandrere i arbejde.

Mulki Hussein brænder for sit arbejde hos Shaqo, hvor hun hjælper indvandrere i arbejde.

Mulki kæmper for kvinderne:

"Ingen skal fortælle dig, det ikke kan lade sig gøre"

Mulki Hussein er nomineret til Årets Helt for sit store arbejde med at få især indvandrerkvinder i arbejde i projektet Shaqo i Brabrand

Af
Af Christina S. Johansen

"Det er fantastisk at kunne mærke, man gør en forskel, og det er fantastisk, at ens arbejde bliver anerkendt," fortæller Mulki Hussein om nomineringen til Årets Helt, som Jyllands-Posten og TrygFonden i år kårer for tredje gang.

Bruger sin egen erfaring

Hun har tidligere været nomineret som Årets Østjyde, men denne gang gælder det altså en nominering som Årets Helt for hendes arbejde som projektleder i Shaqo, hvor indvandrere hjælpes til job eller uddannelse.

Det er særligt indvandrerkvinderne som Mulki lægger liv og sjæl i at coache, så de ender med at tro på sig selv.
"De her kvinder har ofte slet ingen selvtillid, så det handler om at få dem til at tro på, at de selvfølgelig også har en plads i samfundet," fortæller Mulki Hussein og fortsætter:
"Jeg bruger mit eget liv og mine egne erfaringer, når jeg coacher - for jeg har bestemt haft op- og nedture. Derfor kan de relatere til mig, og det er med til at motivere dem til at tænke: 'Hvis Mulki kan, så kan jeg også!'"

Livet går op og ned

De op og nedture, som Mulki nævner, er blandt andet to forliste ægteskaber. Mulki blev gift med en mand, som boede i Danmark, og kom derfor til landet i 1990.
Hun kom fra USA, hvor hun havde boet og uddannet sig siden 1984, hvor hun flygtede fra Somalia. Hun fik børn med manden, men ægteskabet holdt altså ikke.
"Det efterlod mig uden familie i et forholdsvist nyt land, og selvom jeg egentlig havde et job som tolk hos Dansk Flygtningehjælp valgte jeg at flytte tilbage og starte på en frisk i USA i 95," fortæller Mulki Hussein.
Men Mulki måtte lade børnene bo hos deres far i Danmark og til sidst blev det for hårdt at leve på den måde, så i 2006 rev Mulki igen sit liv op ved roden for at starte forfra i Danmark.

Man skal kæmpe

Siden hun første gang blev gift, er der kommet i alt seks børn til verden, og hun er nu i sit tredje ægteskab.
"Jeg fortæller kvinderne: 'Se på alt, hvad jeg har været igennem, og nu sidder jeg her. Ingen har fået mig ned! Så ingen skal fortælle dig, at det ikke kan lad sig gøre at få et godt liv," fortæller Mulki og fortsætter:
"Jeg er ikke bedre end nogen af dem, og selvfølgelg har jeg også været heldig, at jeg har fundet et job - men jeg har også kæmpet for det og har grebet mulighederne, da de var der."

Det afsløres i morgen, om det bliver Mulki, som løber med titlen som årets helt.

Hvad er Shaqo?

Shaqo tilbyder et 13 ugers forløb til alle arbejdsløse indvandrere mellem 18 og 60 år, hvor de kan få hjælp og vejledning til job og uddannelse.

Man kan også få hjælp til at komme i praktik eller på korte kurser i for eksempel rengøring, IT eller dansk.
Shaqo har eksisteret siden 2006, men har skiftet form flere gange siden.

Fra 2008 til 2010 havde projektet 544 deltagere og formidlede job eller uddannelse til de 235 til trods for deltagernes manglende eller meget lille erhvervserfaring.

Shaqo anno 2011-2014 er finansieret af Satspuljen på beskæftigelesområdet og skal, ud over det projektet hele tiden har gjort, også fokusere på at dokumentere, hvad det er, netop dette projekt gør så godt.

Det er konsulentvirksomheden Akantus, som står bag Shaqo.

Publiceret 14 January 2012 09:00