Brugen af brændeovne i Jyllinge Nordmark har givet en høj luftforurening. (Foto: Peter Rahbek)

Brugen af brændeovne i Jyllinge Nordmark har givet en høj luftforurening. (Foto: Peter Rahbek)

Brændeovne forurener villa-kvarter

En rapport fra Århus Universitet viser, at der er tre gange så mange kræftfremkaldende PAH-tjærestoffer i luften over Jyllinge Nordmark, som der er på H.C. Andersens Boulevard i København

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

Jyllinge Nordmark er fyldt med giftig røg fra brændeovnene.
Det er konklusionen på den rapport, som det Nationale Center for Miljø og Energi har lavet på Århus Universitet.
I perioden fra den 1. maj 2010 til den 1. maj 2011 har man lavet to målinger af de kræftfremkaldende PAH'er (polyaromatiske kulbrinter).
BORGER OM FORURENING: DET ER MEGET SKRÆMMENDE
Den ene måling blev lavet på en af Danmarks mest trafikerede veje, H.C. Andersens Boulevard i det indre København. Den tilsvarende måling blev lavet i Jyllinge Nordmark, hvor der er flere huse med brændeovne.
Resultatet viser, at der på årsbasis er tre gange så stor forurening med PAH i Jyllinge Nordmark.

Værd at bide mærke i

"Det er et tal, som er værd at bide mærke i. Det er overraskende, at forskellen er så stor i forhold til H.C. Andersens Boulevard, der i gennemsnit passeres af 60.000 køretøjer i døgnet," siger sektionsleder Thomas Ellermann fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Århus Universitet.
Han understreger dog, at Jyllinge Nordmark holder sig hele 40 procent under EU's grænseværdi, der først træder i kraft om tre år.
"Den er fastsat til 1 nanogram pr. kubikmeter luft. Gennemsnittet i Jyllinge er 0,6 ng/m3, så de overholder alle krav. Vi har dog konstateret, at koncentrationerne fra Jyllinge var højest i vinterhalvåret, hvor der er behov for opvarmning. På kolde dage, hvor det ikke blæste så meget, så kunne luften ligge som en dyne over området, hvilket gav et højt PAH-tal. Om sommeren var tallene selvfølgelig lavere," siger Thomas Ellermann, som kalder Jyllinge Nordmark for et oplagt forsøg.
"Jyllinge var praktisk for os. Vi bor på Risø og kender derfor Nordmarken ganske godt. Vi var godt klar over, at PAH-tallet kunne være højt, fordi det er et område med mange brændeovne. Derfor lå en sammenligning med vores måler på H.C. Andersens Boulevard lige til højrebenet," siger han.
Undersøgelsen har nu givet det Nationale Center for Miljø og Energi en ny mulighed for at måle PAH'ere.
"Miljøstyrelsen har netop godkendt en udvidelse af vores PAH-måling. Før havde vi kun én målestation under det nationale overvågningsprogram Novana. Nu får vi én til, som skal bruges i et andet boligområde," siger Thomas Ellermann, som gerne giver et par gode råd til borgerne i Jyllinge Nordmark, så luftforureningen fra brændeovnene kan formindskes.

Kan nedbringe forureningen

"Man skal følge de råd fra Miljøstyrelsen. Det handler om at bruge træ af god kvalitet. Det skal være rent og tørt, og så skal optændingen være i orden. Jeg vil ikke vejlede folk i, om de bruger brændeovn eller ej. Det er ikke mit bord, for man kan ikke undgå forureningen helt, men tallet kan sagtens nedbringes. Det kan borgerne i Jyllinge være med til," siger han.

Publiceret 24 January 2012 06:00