Alt lige fra friturestegt blomkål til humus, oliven og skriglyserøde majroer ligger bag glasset i Alaa Mohammed.

Alt lige fra friturestegt blomkål til humus, oliven og skriglyserøde majroer ligger bag glasset i Alaa Mohammed.

Alaas fornemmelse for falaffel

Som 4-årig tog Alaa Mohammeds familie et skib fra Libanon mod Europa - de endte i Danmark. I dag er Alaa 32 år og ejer Hamdan Restaurant i Bazar Vest

Af
Af Christina S. Johansen

"Vi tog færgen fra Libanon og vidste ikke, hvor vi skulle hen. Målet var Europa. Mere vidste vi ikke. Vi boede på skibet i tre måneder," Alaa Mohammed bliver afbrudt i sin fortælling - det gør han jævnligt, for falaffel-restauranten Hamdan Restaurant i Bazar Vest skal passes, mens interviewet foregår.

Et par arabiske vendinger udveksles over disken - ofte med et nik mod mig og Lokalavisen, som det eneste forståelige ord i sætningen - før en kop kaffe og penge skifter hænder.

"Men vi endte altså i Sandholmlejren i Danmark, da jeg var fire år gammel," fortsætter Alaa sin historie.

Det var drømmen om et bedre liv, som fik faderen til at sælge sin fire kvadratmeter lille butik og tage amilien med ud af landet, mens borgerkrigen i Libanon rasede.

Udlever sin drøm

Alaa Mohammed er i dag 32 år gammel. Han er libaneser med palæstinensiske rødder og udlever nu sin drøm - nemlig at have sin egen restaurant.

"Jeg var på vej ud i noget snavs, men besluttede mig simpelthen for, at det ikke var vejen at gå, så som 15-årig begyndte jeg at samle flasker, at arbejde for 10 kroner i timen i Bazaren og gå med aviser for at tjene mine egne penge til at blive selvstændig," fortæller Alaa Mohammed, som fra han var 15 til 18 år præsterede at spare 120.000 kroner op.

"Jeg snakkede ofte med min yngre bror om, at vi skulle åbne en restaurant sammen, men han blev syg af kræft og døde som bare 14-årig. Hamdan hed han," fortæller Alaa, som nu målrettet besluttede at restauranten skulle åbnes.

Kunne ikke ønske sig mere

Og åbnet blev den.

Efter først at have arbejdet to år i restauranten overtog Alaa den i 2004 og døbte den Hamdan Restaurant.

Drømmen om at være selvstændig var realiseret. Og mange timers hårdt arbejde lå og ligger forude.

På et skilt over en dør i restauranten svinger en arabisk skrift sig. Det er fra koranen. Alaa forsøger at oversætte det til dansk:

"Det betyder noget i retningen af: 'Vær taknemmelig for det du får i livet, og så vil Gud belønne dig."

Og taknemmelig er Alaa - og han er glad:

"Jeg har næsten aldrig fri, men jeg kunne ikke ønske mig mere!"

Hele verden i Aarhus

Under navnet "Hele verden i Aarhus" vil Lokalavisen Aarhus gennem det næste år gå tæt på de største befolkningsgrupper i Aarhus Kommune, nemlig:

Libanesere/statsløse palæstinensere: 4802 personer

Tyrkere: 4237 personer

Somaliere: 3923 personer

Irakere: 3432 personer

Vietnamesere: 2435 personer

Iranere: 2348 personer

Polakker: 1977 personer

Tyskere: 1735 personer

Publiceret 28 January 2012 07:30