Katarina, Caroline og Iben håber at der fremover kommer mere fokus på unges forbrug af hash i skoletiden. Foto: Peter Rahbek.

Katarina, Caroline og Iben håber at der fremover kommer mere fokus på unges forbrug af hash i skoletiden. Foto: Peter Rahbek.

Elever slår hash-alarm:

"Mange er skæve i timerne"

Tre piger fra 9. kl. på Kingoskolen i Slangerup gør oprør mod deres kammeraters forbrug af hash og stoffer. De er målløse over at lærene, ifølge dem, ikke griber ind

Af
Af Birgitte Masson

Problemer med unge som ryger hash på Kingoskolen i Slangerup er langt, langt større, end man kan forestille sig.

I hvert fald hvis man spørger Iben, Katarina og Caroline.

De tre piger går i 9. klasse på Kingoskolen, og ifølge dem er det ikke noget særsyn, at nogle af deres medstuderende ryger hash i skolegården og er skæve i timerne, langtfra.

Derfor syntes de også, at det var mere end oplagt at skrive om elevernes forbrug af hash og stoffer, da deres lærer bad dem om at lave en projektopgave, under temaet 'Grænser'.

"Vi vil gerne gøre forældre og lærerne opmærksomme på, at mange elever går rundt og er skæve i skolen, uden at nogle griber ind. Vi har også set, at de står og ryger i frikvartererne," fortæller Katarina.

Hun kan slet ikke forstå, hvordan lærerne kan undgå at se, hvis en elev sidder og er skæv i timen.

"Hvordan kan man ikke opdage, at der sidder en elev med helt røde øjne, som er helt fjern og nærmest sover i timen? Vi synes, det er for dårligt, at læreren slet ikke ser det", siger Katarina undrende.

Elev på skolen fik psykose

Ifølge pigerne er der mange pushere i Slangerup. Og både Iben, Katarina og Caroline er tit selv blevet tilbudt hash, men de har altid sagt nej tak.

De bryder sig heller ikke om at feste med de kammerater, som ryger hash.

"Hvis nogle af kammeraterne går lidt afsides for at ryge, så siger vi til dem, at de ikke skal komme tilbage igen," fortæller Iben.

Som en del af projektopgaven har Iben, Katarina og Caroline spurgt 18 piger fra 9. klassetrin, om de har prøvet at ryge hash. Her var svaret, at halvdelen har prøvet det. Og to af disse piger har prøvet at tage hårdere stoffer.

"Det synes vi er ret chokerende. Især når man ved, at undersøgelser viser, at der årligt er omkring 300 unge, som får en hashpsykose. Faktisk kender vi en som har fået en psykose af at ryge hash. Hun går ikke længere her på skolen", fortæller Iben.

Pigerne har talt meget med de andre elever om deres holdning til hash og stoffer. De tre piger har også talt med en misbrugskonsulent, en SSP-konsulent og en medarbejder i Slangerup Ungdomsklub.

Pigerne vil som en del af opgaven også snart være at finde i den lokale Brugs, hvor de vil dele flyers ud til forældre til unge.

"Vi ved, at mange forældre ikke er klar over, at deres barn ryger hash. Man kan tilsyneladende undgå det, hvis man tager hjemmefra lige efter aftensmaden. For så når den værste rus at være dampet af, inden man tager hjem igen senere på aftenen," siger Katarina. Sammen med Caroline og Iben har hun lavet flyers som handler om, hvordan man som forældre skal agere, hvis ens barn ryger hash eller tager stoffer.
Til fremlæggelse af projektet har de inviteret skolens leder.

"Vi håber, at vores lærere og skoleleder nu vil få øjnene op og gøre noget ved problemet", siger Katarina bestemt.

"Vi gør noget"

Kingoskolens skoleleder Geert Büttcher mener, at det ikke er helt så sort og hvidt, som pigerne fremstiller det.

"Jeg hørte pigernes oplæg i går, og det var glimrende. Selvfølgelig er der hash på skolen, her er Kingoskolen ikke spor anderledes end andre skoler. Men nu skal man passe på ikke at gøre sort til hvidt og hvidt til sort. Der har været eksempler på, at elever stod og røg udenfor skolens område. Men ingen lærer vil sidde sådan noget overhørigt, hvis de var vidne til, at en elev var påvirket i timen. Hvis pigerne har oplevet, at der sad en elev som var påvirket af hash, så ved de jo ikke, om læreren også har lagt mærke til det, og efterfølgende tager fat i eleven."

Ifølge Geert Büttcher ruller man på Kingoskolen hele maskineriet ud, hvis man opdager, at en elev ryger hash.

"Vi tager fat om det på flere måder. Bl.a. tager vi en snak med forældrene. SSP bliver også involveret i sagen," siger Geert Büttcher, som vil anslå, at det sker en til to gange om året.

Publiceret 03 February 2012 11:11