Kommune stopper snyd for 3,2 millioner

På bare et år er det lykkedes Egedal Kommunes særlige kontrolgruppe at stoppe sort arbejde og snyd med sociale ydelser for 3,2 millioner kroner. Det er overraskende meget mere end forventet, siger socialudvalgsformanden

1. januar 2011 trak Egedal Kommunes nye kontrolgruppe i arbejdstøjet.
Nu – godt et år senere – har gruppen formået at stoppe sort arbejde og snyd med sociale ydelser for i alt 3,2 millioner kroner fordelt på 30 forskellige sager.
"Politisk har vi hele tiden haft en forventning om, at det ville være en god investering, at etablere en kontrolgruppe, der kan sætte ind over for socialt bedrageri i kommunen, men vi havde ikke regnet med, at det i en implementeringsfase ville være muligt at afsløre så meget snyd. Det er overraskende meget," siger formanden for Social- og Sundhedsudvalget Esben Vognsen Jensen (K), der er godt tilfreds med indsatsen.
"Kontrolgruppen er med til at sikre, at flere betaler skat af deres arbejde, og at skattekronerne i højere grad går til de mennesker, der virkelig har behov for eksempelvis kontanthjælp, børnetilskud eller boligsikring," siger Esben Vognsen Jensen.

Flere kontrolaktioner

Ifølge konsulent i kontrolgruppen Jan Carlsson opdager Egedal Kommune typisk, at der er "ugler i mosen", når borgernes levestandard slet ikke stemmer overens med deres umiddelbare situation på overførselsindkomster.
"Det kan eksempelvis være, at vi får et anonymt tip fra en borger, der undrer sig over, at naboen har råd til både ny bil og ferierejser, når konen er på overførselsindkomst; og manden er sygemeldt i sin egen virksomhed, der kører fint videre, selvom der ikke er nogle ansatte," forklarer Jan Carlsson.
Andre bliver direkte afsløret, når Egedal Kommune – i samarbejde med Skat og politiet - gennemfører kontroller på udvalgte virksomheder.
"I år optrapper vi vores virksomhedskontroller på især mindre virksomheder, hvor vi har erfaring for, at nogle medarbejdere ikke bare arbejdere sort, men også samtidig modtager sociale ydelser fra kommunen," siger Jan Carlsson.
Egedal Kommune har gennemgået alle de nævnte 30 sager fra 2011 for at undersøger, om nogle af de involverede personer efterfølgende igen har fået udbetalt sociale ydelser. Det er ikke tilfældet.

null

Publiceret 08 March 2012 06:30