Frank Jensen og Flemming Stub er chokerede over mængden af grøde, som de mener er alt for voldsom en miljøbelastning.

Frank Jensen og Flemming Stub er chokerede over mængden af grøde, som de mener er alt for voldsom en miljøbelastning.

Borgere:

Grøde i fjorden er noget forbandet svineri

Omkring et halvt vognlæs grøde løb mandag direkte ud i Roskilde Fjord til stor forargelse for to lokale Jyllinge-borgere

Af
Tekst og foto: Af Mette B. Sørensen

"De har altid lukket lidt grøde ud, men det her er da noget af det mest ekstreme, jeg har set i mit liv"
Ordene falder spontant, da Frank Jensen, pensioneret jyllingegenser og lystfisker, står ved kanten af Værebro Å og kigger på den ene store klat grøde efter den anden flyde forbi sin båd.
Det er knapt tre kvarter siden, der er blevet blæst til fyraften for å-manden, der i dagens løb har skåret planter væk, og stadig flyder en lind strøm af grøde roligt direkte ud i Roskilde Fjord nogle meter længere fremme ad åen. Til stor overraskelse, frustration og forargelse for Frank Jensen og hans ven, landmand Flemming Stub.

Miljøhensyn kontra grøde

"Det er noget forbandet svineri," konstaterer Flemming Stub.
Han undrer sig over, hvordan der kan flyde flere tons kvælstofsdannende grøde ud i fjorden til gene for både det sarte dyre- og planteliv i vandet, når kommunen samtidig er så optaget af vandplans-direktiver og at fremme miljøet.
"Hvis der skal være nogen form for fornuft i det, de laver, skal de sørge for at have en flyder i åen, der opsamler grøden," siger Flemming Stub og fortsætter:
"Jeg har fem køer gående herhenne, og jeg må ikke engang give dem kraftfoder, fordi det tilfører kvælstof til naturen. Der skal mange tusinde køer til at skide, før der tilføres lige så meget kvælstof, som der gør ved det der. Og når vi landmænd skal slå omkring fredede orkideer og så videre, så skal vi sørge for at fjerne det fra vores enge, for ikke at tilføre kvælstof. Det giver ingen mening."

Grøde så langt øjet rækker, der langsom men støt flyder mod Roskilde Fjord.

Grøde så langt øjet rækker, der langsom men støt flyder mod Roskilde Fjord.

Må opgive at sejle

De to forargede mænd hopper ned i Frank Jensens båd og forsøger at sejle op af åen.
"Hvis alle åer bliver behandlet på den her måde, er det jo en katastrofe," siger Flemming Stub. Båden når ikke mange meter op af åen, før de igen må vende om. Der er for meget grøde til at skruen kan klare det.
"Det er noget grisseri," siger Frank Jensen, og kigger ned på grøden, der stadig stille flyder ud mod Roskilde Fjord.

Publiceret 16 August 2012 06:00