Lisbeth Rønning måbede lidt, da hun pludselig stod med 100 år gammelt postkort i hånden.

Lisbeth Rønning måbede lidt, da hun pludselig stod med 100 år gammelt postkort i hånden.

Postkort kom 100 år for sent

Lisbeth Rønning på Ole Bruuns Vej har modtaget et cirka 100 år gammelt postkort stilet til fru Hilda Holst. Post Danmark vil ikke tage ansvaret for den monumentale forsinkelse, men hvem har så leveret det mystiske kort?

Af
Tekst og foto: Jesper Bjørn Larsen

"Kære Hilda. Ankom i god behold kl. 8. Rejser i aften kl. 12.14. Kommer vist før dette. Hilsen Axel".
Sådan lyder den lakoniske tekst på et temmelig mystisk postkort til 'Fru Hilda Holst', der lørdag den 18. februar 2012 dumpede ind ad brevsprækken hos Lisbeth Rønning på Ole Bruuns Vej 3 i Charlottenlund.
Motivet på det gulnede postkort er et sort-hvidt fotografi fra et torv i Esbjerg, og kortet, der er stemplet i Struer, er frankeret med et frimærke på 5 øre!
"Min første tanke var, at der er nogen, der laver sjov med mig, men det hele virker så autentisk. Min næste tanke var, at postvæsnet godt nok er langsom", fortæller Lisbeth Rønning.
Bygningen på Ole Bruuns Vej 3 er fra 1906, og posttaksten var 5 øre indtil 1918, så det må altså være cirka 100 år siden, postkortet blev sendt.
"Jeg ved jo godt, at postvæsnet kan være lidt langsomme ind imellem, men ligefrem 100 år? Det er trods alt før B-postens tid", ler Lisbeth Rønning.

Motivet på postkortet er dette torv i Esbjerg, hvor statuen af Christian den 9. står.

Motivet på postkortet er dette torv i Esbjerg, hvor statuen af Christian den 9. står.

Lykketal til Lotto

Inde på arkivalieronline.dk har hun fundet ud af, at det i 1906 kun var de to nederste lejligheder på Ole Bruuns Vej 3, der var beboet, men der boede ingen Hilda Holst i nogen af dem.
Nu har Lisbeth Rønning fået blod på sine detektivtænder, så hun hører meget gerne fra folk, der måtte kende enten Hilda Holst eller Axel, der jo ret beset kan være både en bejler eller en bror eller noget helt tredje.
"Vi må da håbe, Hilda ikke blev alt for overrasket, da Axel dukkede op", smiler Lisbeth Rønning. "En af mine kolleger har forsikret mig om, at det er en besked fra fortiden. Hun har trukket syv tal ud fra kortet, som hun stærkt anbefaler mig at spille i Lotto".

En kort besked, må man sige.

En kort besked, må man sige.

Det er ikke os

Lisbeth Rønning hentede sin post den pågældende lørdag, da hun hørte postbudet på trapperne, så hun føler sig overbevist om, at kortet kom med posten.
Men det har Post Danmark meget svært ved at forestille sig.
"Vores postbude kan jo ikke huske alle breve og postkort, men det her ville vi have husket. Vi ville da selv have syntes, det var en sjov historie", forsikrer Gitte Johansen, distributionschef i Post Danmark for Charlottenlund.
Hun har talt med det pågældende postbud, og han kan slet ikke mindes det mystiske postkort.
"Hvis postkortet havde været gennem vores flow, så er jeg sikker på, at der ville have været et nyere stempel. I øvrigt ville vi heller ikke bare aflevere kortet, når der står et helt andet navn på postkassen", siger Gitte Johansen.
Post Danmark kan altså ikke umiddelbart opklare mysteriet. Til gengæld kan de bidrage med den kuriøse detalje, at et frimærke på hovedet, som tilfældet er her, i gamle dage var vanlig frimærkeskik, når man ville signalere 'kommer snart'.

null

Publiceret 01 October 2012 14:26