Sådan ser Kvinde-egen ud efter den voldsomme beskæring. (Foto: KT)

Sådan ser Kvinde-egen ud efter den voldsomme beskæring. (Foto: KT)

Kvinde-eg mishandlet og efterladt nøgen

En voldsom beskæring af den knapt 100 år gamle Kvinde-eg i Veksø er nu blevet politianmeldt, og der er udsendt et varsel om et påbud om at plante et nyt træ

Af
Af Mette B. Sørensen

Den 97 år gamle Kvinde-eg i Veksø er gået fra at være et højt frodigt vartegn på Veksø Bygade til en nøgen stamme, der kun rager nogle få meter op i luften.
Det er sket som følge af en voldsom beskæringen af egetræet, og det har fået Egedal Kommune til at politianmelde ejeren af grunden, hvorpå Kvinde-egen vokser samt at sende manden et varsel om et påbud om at plante et nyt træ
"Det skal være et træ af en betydelig størrelse med 70-80 centimeter i stammeomfang og det skal være i hvert fald være 12 meter højt, hvilket svarer til, at det nok er omkring 35 år gammelt," siger Frederik Roed, kommunikationskonsulent i Egedal Kommune og understreger at det er et varsel om et påbud, fordi manden skal have mulighed for at blive hørt, inden selve påbudet gives.
Det nye træ skal placeres præcis der, hvor den nuværende nøgne kvinde-eg står, og det skal være plantet inden, der er gået to måneder.
Hos Nordsjællands Politi har man endnu ikke haft lejlighed til at tale med ejeren af grunden, men Svend Thorsen, kriminalassisten ved Nordsjællands Politi, bekræfter, at politiet har modtaget en anmeldelse for overtrædelse af Planloven som kan resultere i en sigtelse.
"Det kan medføre en bøde slet og ret. Og der kan fremsættes et erstatningskrav," siger Svend Thorsen.

Bevaringsværdigt træ

Kvinde-egen, der blev plantet i 1915 i anledningen af at kvinder fik stemmeret, er ikke fredet, men er blevet udpeget som bevaringsværdigt i lokalplanen for Veksø.
I lokalplanen fra 19. oktober 1977 står der, at træer og buske over 2,5 meters højde ikke må fældes eller beskæres uden byrådets tilladelse, oplyser Frederik Roed.
Hvis beskæringen skulle have gået rigtigt for sig, skulle der derfor først have været ansøgt om en tilladelse fra kommunen - en tilladelse som kommunen dog ikke ville have givet, oplyser Lotte Roed, leder af Planafdelinge i Egedal Kommune.
Selve beskæringen fandt sted fredag eftermiddag, hvor en genbo opdagede, at tre håndværekere var i fuld sving med at skære løs i træet, oplyser Nordsjællands Politi.
Den voldsomme beskæring medførte at borgere i Veksø hele weekenden lagde blomster og tændte lys foran det gamle træ.

Weekenden igennem lagde borgere blomster og tændte lys ved den nøgne Kvinde-eg. (Foto: KT)

Weekenden igennem lagde borgere blomster og tændte lys ved den nøgne Kvinde-eg. (Foto: KT)

Publiceret 03 October 2012 11:05