Sådan kommer området med den nye Storbylandsby efter planen til at se ud.

Sådan kommer området med den nye Storbylandsby efter planen til at se ud.

Nabo til nye hjemløseboliger:

"Området er i forvejen belastet"

Aarhus Byråd har netop vedtaget, at der i udkanten af Tilst, Hasle og Aarhus N skal bygges en såkaldt Storbylandsby med 40 boliger til hjemløse og udsatte. Nabo til boligerne er bekymret

Af
Christina S. Johansen

Haveforeningen Marienlyst, der ligger i skellet mellem Tilst, Hasle og Aarhus N, får snart nye naboer. Det bliver i form af 40 nye boliger til hjemløse og udsatte. Planerne om hjemløseboligerne i en såkaldt Storbylandsby på Marienlystvej har været undervejs siden 2001. Men først nu er finansieringen af boligerne på plads, og Aarhus Byråd har netop vedtaget projektet, som efter planen skal stå færdigt i slutningen af 2013.
Reaktionen fra nærmeste nabo, Haveforeningen Marienlyst, er blandet. Formanden for haveforeningen, Judith Hansen, fortæller:
"Vi så jo hellere, at der blev rejst skov som erstatning for den skov, der er blevet fældet ved det nye hospitals-byggeri i Skejby," lyder det fra formanden, som fortsætter:
"Man kunne jo forestille sig, at området måske ville blive mere kriminelt, men det er også meget generaliserende at sige sådan. Vi tager det, som det kommer."

I forvejen belastet

Men selvom formanden tager byggeriet af hjemløseboligerne, som det kommer, så er hun alligevel bekymret.
"I forvejen er det et belastet område med både alkoholikere og narkomaner. Så jeg tænker, at man bare forstærker en tendens, der allerede er her i forvejen, og det er måske ikke nogen god idé," siger Judith Hansen.
Men der er ingen grund til at være bekymret, mener rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Hans Halvorsen.
"Jeg kan ikke forestille mig, at haveforeningen har noget at være nervøs for. Hvis der endelig skulle opstå ballade, tvivler jeg på, at beboerne vil lave den lige i egen baghave," fortæller Hans Halvorsen.
"Det er lidt den sædvanlige indvending, hver gang der kommer nogle anderledes personer lidt tæt på," fortsætter rådmanden, som fortæller, at tankerne om placeringen af den nye Storbylandsby har ændret sig over tid fra 2001 til i dag:
"I 2001 var placeringen et langt stykke uden for byen, men i dag er byen kommet væsentligt tættere på. Dengang tænkte man nok, at det var bedst, at den her type personer var lidt længere væk, men det er vi ikke bange for i dag. De er jo en del af samfundet."

Blandede beboere

Hans Halvorsen kan desuden fortælle, at han er blevet oplyst om, at flere lejere fra Haveforeningen Marienlyst har ytret ønske om at få en af boligerne i Storbylandsbyen.
Sagen er nemlig den, at omkring 30 af de 40 boliger går til hjemløse og udsatte, mens de sidste 10 går til velfungerende ressourcepersoner, som bosætter sig netop her, fordi de vil, og fordi de er villige til at bidrage til fællesskabet.
"Det må eksempelvis gerne være yngre mennesker og gerne studerende. Eksempelvis socialrådgiver-studerende," lyder det fra Hans Halvorsen.

Et stort behov for flere boliger

Hans Halvorsen, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, fortæller, at behovet for nye hjemløseboliger i Aarhus er stort.

Omkring 55 personer sover på gaden.

Mens der er en større gruppe af såkaldte "sofa-surfere", som sover skiftevis hos venner og bekendte.

I alt regner Hans Halvorsen med, at omkring 300-350 akut mangler et sted at bo.

Publiceret 05 October 2012 12:00