Smukke er de - springbokke. Og så er der voldsomt hurtige på fusserne

Smukke er de - springbokke. Og så er der voldsomt hurtige på fusserne

Givskud Zoo:

Hvilke dyr er hurtigst og stærkest?

De Olympiske Lege er slut for i år. Men det er stadig et olympisk år, og hvad nu hvis OL blev afholdt mellem dyrene i Givksud ZOO. Hvem vandt så?

Af
Jørgen Flindt

Det er lidt af en svær opgave, hun er kommet på. Men formidler hos Givskud ZOO, Anne Kristine Helledi, kaster sig nu frygtløs ud i opgaven.
Hvem af de 70 dyrearter i Givskud ZOO skal have olympisk guld i en række sportsgrene, som mennesket nu engang har opfundet? Det er svært at svare på, men en ting er sikkert. Mennesket, ikke engang olympiske vindere, har ikke en chance mod de mere specialiserede dyr.

100 meter løb:

Guld i Givskud?
- Den er nem. Normalt vil jeg sige geparden, for den kan komme op på 110 kilometer i timen på tre sekunder. Det er ingen andre landdyr i nærheden af at kunne (En gepard fra et amerikansk zoo har slået verdensmester Usain Bolts rekord med knap fire sekunder, red). Men vi har ikke geparder her i Givskud, så svaret er springbok, der kan komme op på omkring 88 kilometer i timen (Usain Bolt rammer 44 kilometer i timen som det højeste, red). Og springbokken kommer endda op i den fart med en masse elegante hop til følge. Det gør den, for at signalere til eksempelvis geparden, at den godt kan spare sig. Tag hellere en, der ikke springer så højt og flot som mig.

Prøv ikke at bryde med Samson - for han vil vinde uden at blive forpustet. Han er meget, meget stærk. Så størk at han ikke engang gider at bryde, for han ved, han vil vinde.

Prøv ikke at bryde med Samson - for han vil vinde uden at blive forpustet. Han er meget, meget stærk. Så størk at han ikke engang gider at bryde, for han ved, han vil vinde.

Brydning:

Guld i Givskud:
- Den er svær at svare på, for dyr bryder ikke med hinanden for sjov. Men skal man svare, så er det nærliggende at sige, at ingen dyr kan vælte en elefant omkuld. Vores næsehornhan og vores kafferbøffelhan kan godt komme op og toppes, for lige at sætte sig i respekt overfor hinanden. Skal jeg give en vinder her Givskud, vil jeg dog give guldmedaljen til vores hangorilla Samson. Han ligner nemlig en bryder, Han gider bare ikke deltage, for hvorfor skulle han. Han ved, at han er så stærk, at ingen vil prøve at bryde med ham.

Ulven er bygget til at løbe langt og i et højt tempo. Et maratonløb ville den vinde uden at få sved på pelsen.

Ulven er bygget til at løbe langt og i et højt tempo. Et maratonløb ville den vinde uden at få sved på pelsen.

Maraton:

Guld i Givskud:
- Helt klart ulvene. De er, ganske som mennesket, bygget til udholdendhed og løbe langt. 30 kilometer i høj sne om vinteren på jagt efter en bison, er ikke unormalt. De har lange ben og brede brystkasser, og det gør dem til fantastiske løbere over lange afstande. Et maraton er ingen udfordring for dem (Med en topfart på pænt over 50 kilometer i timen, kan de også løbe meget hurtig, red).

En torpedo i vandet - sådan beskrives kæmpeodderen

En torpedo i vandet - sådan beskrives kæmpeodderen

100 meter svømning:

Guld i Givskud:
- Ja, der giver svaret næsten sig selv, for ikke mange af vores dyr svømmer. Men i år har vi fået kæmpeoddere, og de er torpedoer i vand, så de vinder selvfølgelig i denne konkurrence. De er ellers landdyr, der dog skaffer føde i vandet, og derfor er de fuldstændig som skabt til at svømme hurtigt. De kan svømme 10-15 kilometer i timen (Vinderen af 50 meter fri under OL i London svømmede cirka otte km i timen, red), men i forhold til fisk som tun og marlin er de stadige meget langsomme.

Vægtløftning:

Guld i Givskud:
- Hmm, hvordan skal man gøre det op? En elefant kan med sin krop løfte tons, og den vinder dermed klart, hvad angår antal kilo. Men svaret kan også være Samson, for en gorilla kan løfte sin egen vægt mange gange (Samson vejre 150 kilo, red), og det kan elefanter ikke klare. ( De stærkeste mennesker kan løfte cirka 250 kilo, red)


Og så de sportsgrene mennesket endnu ikke har på det olympiske program:

At være den største feminist:
- Nanduen tager guldmedaljen der. Hunnanduer lægger æggene, og så stopper moderrollen der. Så tager hannen over og passer og plejer æg og senere kyllingerne.

Mest krævende mandomsprøve:
- Hanløverne. Det er ikke nemt at blive alfahan i en løveflok. De fleste hanløver dør af sult undervejs. Hvis det endelig lykkes en han at komme på tronen, slår den hunnernes unger ihjel, så hunnerne hurtigt bliver drægtige igen. Men der er mange hunner, og det kræver mange gange at gøre dem drægtige, så han skal virkelig i gang med parringen. Og her mener jeg, sådan virkelig, virkelig i gang med parring. Han skal i den grad være en mand, hunnerne kan bruge til noget.

Publiceret 14 October 2012 12:00