"Landsoldaten vejer kun 860 kg. Det kommer faktisk bag på mig," lød det fra museumsleder Johan Jensen, der fulgte nedtagningen tæt.

Den Tapre Landsoldat har forladt sin post

I onsdags forsvandt den berømte statue fra Landsoldatpladsen

Af
Lars Saugbjerg

Han stod med et fast blik. Ikke Landsoldaten, med Peter Olesen, der styrede kranen. Den erfarne herre rystede ikke på hænderne, da han løftede Landsoldaten ned fra sin sokkel.
"Jeg var ikke nervøs - men spændt. Vi har haft god tid til forarbejdet, og fejl sker jo oftest, når det går for stærkt."
Det gik ikke for stærkt. Landsoldaten var forsvarligt surret fast i sit stålbur, og blev med "fingerspitzgefühl" lagt ned på anhængeren.
Den Tapre Landsoldat blev fragtet til Ryes Kaserne, hvor den nu skal undersøges nærmere. En renovering er nødvendig, da man har konstateret en revne. Virksomheden BMS stod for den særlig løfte- og transportopgave. Og på sidelinjen fulgte Fredericia Kommunes kultur- og fritidschef Bodil Schelde-Jensen, der også er museumschef, opmærksomt med.

Stod ikke fast

"Jeg har søreme været spændt. Det er jo ikke noget, som vi har prøvet før. Uha! Jeg er utrolig glad for, at det gik så godt. Han (Landsoldaten) var fuldstændig fikseret," lød det fra Bodil Schelde-Jensen.
For mange kom det som en overraskelse, at Landsoldaten kun vejede 860 kilo. Bronzeskallen er altså relativt tynd. Og han stod ikke fæstet til soklen.
"Hans egen vægt har simpelthen sørget for, at han blev stående," forklarede museumsleder Johan Jensen, da han undersøgte stedet, hvor Landsoldaten har stået i 154 år. Imponerende, at han ikke er væltet i en storm.
"Men hans tyngdepunkt er lavt, og det har jo stor betydning".
Under Landsoldaten dukkede i øvrigt tre små bronzeplader op - med navnene på bronzestøberne. En lille hilsen til eftertiden fra håndværkerne.
Vinteren over ligger Landsoldaten i hi. Eksperter skal undersøge, hvor galt det står til med hans helbred. Soklen på statuen har slået revner, og måske er der også andre tæringer. Skulpturen er bygget op af bronze og jern.
"Jernskelettet skal undersøges nærmere. Vi ved ikke præcis, hvorden statuen er konstrueret, så det bliver meget spændende," fastslog Johan Jensen, og tilføjede, at soldaten også skal røntgenfotograferes.Landsoldaten bliver kørt væk. Men ifølge kultur- og fritidschef Bodil Schelde-Jensen er han tilbage på sin sokkel til 6. Juli-festlighederne næste år.

Landsoldaten bliver kørt væk. Men ifølge kultur- og fritidschef Bodil Schelde-Jensen er han tilbage på sin sokkel til 6. Juli-festlighederne næste år.

Det er billedhugger H.W. Bissen, der har lavet Landsoldaten, og han kaldte selv sin statue for "Den danske landsoldat efter sejren". Landsoldaten blev afsløret på 9 årsdagen for udfaldet, den 6. juli 1858, og er ubetinget Fredericias mest kendte mindesmærke.

Publiceret 27 October 2012 09:00