Straks efter dødsulykken på Hesselvej i Ganløse blev der lagt blomster.

Straks efter dødsulykken på Hesselvej i Ganløse blev der lagt blomster.

21-årig dømt for 32-årig kvindes død

En 21-årig mand fra Stenløse er blevet dømt for uagtsomt manddrab ved en trafikulykke i Ganløse, hvor en 32-årig kvindelig cykelrytter mistede livet 9. juni i år

Af
Af Mette B. Sørensen

20 dagbøder a 300 kroner og betinget frakendelse af kørekortet i 3 år.
Sådan lød dommen over den 21-årige mand fra Stenløse, der 9. juni i år ved en overhaling på Hesselvej i Ganløse kørte frontalt ind i en 32-årig kvindelig elitecykelrytter.
Den 32-årige eliterytter fra Gentofte pådrog sig ved sammenstødet alvorlige hovedlæsioner og blev fløjet med ambulancehelikopter til Rigshospitalets Traumecenter. Her måtte lægerne senere samme dag opgive at redde hendes liv.
I retten i Hillerød onsdag formiddag forklarede den 21-årige mand, at han ikke havde set cykelrytteren før et splitsekund før selve sammenstødet.

Hun fik et chok

“Idet jeg er kommet op på siden af ham, jeg vil overhale, ser jeg, at hun er der. Jeg kan se, at hun får et chok,” forklarede den 21-årige under sit vidneudsagn.
Retssagen igennem sad han med bøjet hovedet og virkede tynget af omstændighederne, men dog fattet.
“Jeg har en ide, om at hun bremser kraftigt. Jeg kan huske, at hendes bagdæk ryger op, og det føles som, at cyklen ligesom ryger ind foran mig,” forklarede han videre.
Også de to vidner fra den bil, den 21-årige overhalede forklarede i retten, at den 32-årige kvindelige cykelrytter ved synet af bilen, var blevet så panisk, at hun havde bremset hårdt op og dermed faldt ud mod den 21-åriges bil.

Havde ikke set hende

Ifølge den 21-årige havde han ikke på noget tidspunkt set den kvindelige cykelrytter, på trods af, at han gentagne gange på strækningen mellem Slagslunde og Ganløse havde orienteret sig fremad for at se, om han kunne overhale.
Heller ikke føreren af den forankørende bil, havde set cykelrytteren før det fatale sammenstød, forklarede han.
Også når det galt hastigheden af de to biler, var vidnernes forklaringer næsten identiske.
Den 21-årige forklarede til retten, at den forankørende bil, havde kørt mellem 40-50 km. i timen, og at han derved selv kørte det samme.
“Jeg ville aldrig nogensinde have prøvet, hvis jeg havde kørt hurtigere,” sagde han og hentydede til overhalingen.
“Det er en forfærdelig vej, fordi der er så mange sving. Det er ikke et sted, man kører stærkt,” forklarede føreren af den anden bil, som mente at han havde kørt omkring 50 km i timen.
“I princippet må du køre 80, men op af de sving kører jeg i hvert fald ikke 80,” sagde han.

Forsvarer: hændeligt uheld

Ifølge forsvaren i sagen, kunne ulykken klassificeres som et hændeligt uheld.
Den 21-årige mand kørte hensynfuldt og ikke på noget tidspunkt for stærkt og han måtte - ifølge afmærkningerne på vejen- gerne overhale, hvor han gjorde det.
Derfor mente forsvareren, at den 21-årige skulle frifindes.
Domsmandsretten var dog af en anden opfattelse, og valgte at dømme den 21-årige skyldig ifølge anklageskriftet.
Dommeren lagde ved domsafsgielsen vægt på, at man skal køre efter forholdene, selvom man i følge loven godt må køre 80 km i timen på strækningen. Ligesom han mente, at cyklisten var blevet ramt af bilen, også selvom hun ikke havde bremset hårdt og cyklen derved røg delvist ud foran bilen.
Den 21-årige valgte at modtage dommen.

Publiceret 01 November 2012 07:00