I denne måned indføres nye regler for motorcykelkørekort. Reglerne betyder, at 18-årige i første omgang kun kan få kørekort til et lille motorcykel med ganske få hestekræfter. Senere kan vedkommende så kvalificere sig til større, stærkere og hurtigere cykler. Derved sikres, at kun mere erfarne motorcyklister får lovlig adgang til de hurtigste og mest farlige motorcykler. Idéen er at begrænse antallet af dødsulykker.
"Men hvis man kan gøre dét med motorcykler, kan man også gøre det med biler," siger Michael Lønbæk. Han er kørelærer i Vejle, formand for det lokale køretekniske anlæg og er netop blevet konstitueret som formand for landets køretekniske anlæg.
Biler er farligere end motorcykler
Michael Lønbæk undrer sig over de nye regler.
"Efter min mening ville det være smartere at give de unge en bedre uddannelse, inden de slippes ud på motorcyklerne. Det ville virke bedre end denne regel om, at man i de første år kun må køre på små cykler. Men når det nu skal være, synes jeg, at man også burde indføre reglen for biler," siger han.
Hans forslag er, at man udregner et forhold mellem bilens vægt og dens kræfter. Og så kun giver de nyudklækkede adgang til at køre de biler, der er mindst sprælske.
"De unge skal kun have lov at køre de biler, de synes er kedelige. Præcis, hvordan forholdet mellem kraft og vægt skal være, ved jeg ikke. Men nogle forsikringsselskaber har allerede indført den slags regler, så unge kan få en billigere forsikring, hvis de kører i en "kedelig" bil," siger Michael Lønbæk.
Han mener, at reglen ville få meget større effekt ved at gælde biler, end ved kun at gælde motorcykler.
"Der sker jo langt, langt flest alvorlige ulykker med biler," siger han.
Blandet politisk modtagelse
Folketingspartierne tager ikke alle lige godt imod den vejlensiske idé.
Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, afviser.
"Det ikke på nogen måde er dokumenteret, at restriktive danske regler forbedrer trafiksikkerheden i forhold til landene omkring os. Venstre ønsker, at unge skal kunne tage kørekort som 17-årige, idet betingelse for at køre bilen det første år er, at der skal sidde en erfaren bilist ved siden af. Derved udnytter vi de meget positive tyske erfaringer med, at antallet af alvorlige ulykker blandt unge bilister kan sænkes med mere end 20 procent," siger han.
Jonas Dahl fra SF synes derimod, at Michael Lønbæks tanke er interessant.
"Jeg vil gerne være med til at undersøge mulighederne. For vi har en udfordring i at mange unge desværre er involveret i alvorlige ulykker," siger han.
Mike Legarth fra De Konservative vil ikke indføre samme trin-vise udvidelse af bilkørekortet, som nu indføres for motorcykler.
"Det er ikke en god idé. En bil med lille motor kan nemt køre vanvidskørsel i bymæssigbebyggelse. Derfor vil det ikke give mening, at sidestille disse to eksempler. I øvrigt bliver biler med store benzinslugende motorer meget dyre i drift i fremtiden på grund af miljøhensynet - og kun meget få unge vil have råd til at købe og køre i sådanne biler, så det vil være med til at afhjælpe store biler i hænderne på unge og uerfarne bilister. Og jeg mener grundlæggende ikke, at det er politikerne som skal lovgive i enhver sammenhæng," svarer han.
De Radikales Jeppe Mikkelsen afviser også Michael Lønbæks idé.
"Der findes ingen undersøgelser, som peger på, at det ville gavne trafiksikkerheden. Sikkerhedsmæssigt er der stor forskel på motorcykler og biler, så man kan ikke uden videre sammenligne dem," siger Jeppe Mikkelsen.
Socialdemokraternes Rasmus Prehn vil ikke indføre en trin-vis udvidelse af bil-kørekortet. Han mener, at bedre uddannelse er vejen frem for at bekæmpe dødskørsel.
"Vi vil gerne forbedre køreuddannelsen, så der er mere fokus på de unges fart og på at sikre gode kørevaner fra start og på at køre grønt," svarer Rasmus Prehn, som ikke mener at biler og MC'er kan sammenlignes direkte.
"Motorcykler er markant mere farlige end biler og derfor synes jeg ikke, at der skal indføres samme model for nye bilister som for nye motorcyklister. Vi skal naturligvis følge udviklingen, men det giver ikke mening, at en ung ikke kan låne sin mors eller fars bil, fordi den tilfældigvis er for stor," siger han.
Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, har ikke taget stilling.
"Hvis sådan en regel vil have en effekt, så ja. Men dette kan jeg være i tvivl om. Jeg tror problemet er lidt forskellig på MC og biler. MC er et langt farligere køretøj end biler. Derfor vil det have en effekt at sætte ind over for især unge mænd her. Selv små biler kører snildt 150 km./t eller derover, så jeg tvivler på effekten af forslaget," siger Henning Hyllested, der dog vil undersøge spørgsmålet nærmere, inden han tager endelig stilling.
"Hvis det er farligt med hurtige motorcykler, er det også farligt med hurtige biler."
Michael Lønbæk Kørelærer