To piger og en dreng, blev ifølge anklageskriftet i årene 1998 til 2009 udsat for talrige seksuelle overgreb, da de boede på et opholdssted for anbragte børn ved Skanderborg. Genrefoto

To piger og en dreng, blev ifølge anklageskriftet i årene 1998 til 2009 udsat for talrige seksuelle overgreb, da de boede på et opholdssted for anbragte børn ved Skanderborg. Genrefoto

Anklager går efter fire års fængsel til Elverkær-leder

Nu skal nævningene afgøre, om en tidligere plejefar har begået en række seksuelle overgreb mod anbragte børn på en gård ved Skanderborg

Af
Af Bettina Sønderskov

Efter flere års efterforskning har Statsadvokaten nu lagt sidste hånd på anklageskriftet mod den tidligere leder af et opholdssted i Hem, som blev lukket af Skanderborg kommune i 2010, da det kom frem, at politiet efterforskede anklager om sex-overgreb på stedet.

Samleje og urinsex

Ifølge anklageskriftet har den nu 63-årige mand i perioden 1998 til 2009 begået adskillige grove seksuelle overgreb mod tre anbragte børn. Overgrebene skulle blandt andet være begået under en sejltur mellem Danmark og Norge og under fælles bade med en af de anbragte piger på opholdsstedet ved Skanderborg. Ifølge anklagerne har der både været tale om samleje med to tidligere anbragte piger og analt samleje med en tidligere anbragt dreng og andre seksuelle aktiviteter, heriblandt urinsex. Anklageskriftet har ifølge forsvarer Thomas Kelstrup på trods af politiets forsøg på at grave mere frem i sagen ikke ændret sig i forhold til det, som manden blev sigtet for tilbage i april 2012.
"Min klient nægter sig skyldig i alle anklager, ligesom han har gjort det fra begyndelsen," lyder det fra forsvareren.
Ifølge forsvarern kommer sagen for retten i april og den kommer til at strække sig over seks-syv dage. Statsadvokaten skriver i en pressemeddelelse til Ritzau, at anklageren vil forlange en straf på fire års fængsel for overgrebene. Manden blev under stor mediebevågenhed anholdt og sigtet i foråret 2012. Dengang stod flere forældre til tidligere anbragte børn frem på landsdækkende tv og fortalte, hvordan de forgæves forsøgte at gøre myndighederne opmærksomme på, at der var noget helt galt med den måde, som manden var sammen med børnene på.

Skanderborgs ansvar

Skanderborg Kommune overtog tilsynspligten med opholdsstedet i 2007, da de gamle amter lukkede ned. Dengang blev kommunen informeret om, at der var store samarbejdsproblemer imellem de tilsynsførende fra amtet og lederen af opholdsstedet, hvilket resulterede i, at der slet ikke blev ført tilsynet med stedet i en lang periode. Amtet var også stærkt bekymrede for kvaliteten og fagligheden i tilbuddet, som i det daglige blev ledet af den tiltalte, der er landbrugsuddannet. Derfor førte kommunen skærpet tilsyn med opholdsstedet ved overtagelsen.

Fandt ingen indicier

Kommunens ansatte fandt ifølge en redegørelse til social og integrationsministeren dog aldrig konkrete indicier på eller mistanke om, at lederen skulle have foretaget sig noget kriminelt, før en medarbejder i kommunens sundhedstjeneste 5. oktober 2010 gik til ledelsen med oplysninger, som fik kommunen til at kontakte Sydøstjyllands Politi. Dagen efter besluttede kommunen sig for at tilbagekalde Elverkærs godkendelse som døgnåbent opholdssted for børn- og unge. Det fremgår af den redegørelse til social- og integrationsministeren, som kommunen blev bedt om at lave, for at besvare spørgsmålet om, hvorvidt kommunen har foretaget sig det fornødne i sagen.
"Hvis overgrebene har fundet sted, og Skanderborg Kommune har haft tilsynspligten, kan man argumentere for, at kommunen ikke har været i stand til at forhindre disse overgreb. Man kan stille spørgsmålstegn ved, om stedet skulle have været lukket tidligere. I så fald skulle det ske udfra en begrundelse om manglende pædagogisk professionalisme og samarbejde med diverse offentlige myndigheder," skriver kommunen børn og ungechef Annie Noes blandt andet i redegørelsen.

null

Publiceret 15 January 2013 14:30