De store dyr kan hver især veje op imod et ton, men der er ikke meget for mennesker at være bange for. Bisonen går for at være ret sky.

De store dyr kan hver især veje op imod et ton, men der er ikke meget for mennesker at være bange for. Bisonen går for at være ret sky.

Prins Richard har sat bisonokser ud

Fredensborgs venskabsby - Berleburg går forrest i kamp for de truede dyrearter og sætter otte bisonokser ud i sit skovområde, der er et af Tysklands største

Af
Af Niels Idskov

Både gående og cyklende gæster i skovområdet nær Bad Berleburg - venskabsby med Fredensborg - kan tage det roligt. Der er ikke den store fare for, at bisonokserne går løs på mennesker. De vejer ellers hver op imod et ton og er noget af et særsyn – ikke bare i Tyskland, men i hele Europa.

Det er Prins Richard – eller som han hedder i det tyske, Richard Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg – der er manden bag det ret sensationelle syn af de store og fra USA kendte bisonokser, hvilket også er et slag for truede dyrearter og aktiv naturbeskyttelse.

Der har ikke været fritgående bisonokser på tysk territorium siden 1746, og overalt er racen truet. Men nu er otte dyr sat fri i det 130 kvm store skovområde ved slottet, hvor prins Richard og prinsesse Benedikte har deres daglige gang.

Delte meninger om de store bisoner

De otte dyr omfatter en tyr, fem køer og to ungdyr, og det er håb og hensigt at hirden skal vokse til at omfatte ca. 25 bisoner. Der er ligesom i spørgsmålet om frisættelse af ulve i de tyske skove stærkt delte meninger om det fornuftige og relevante i at bringe de fremmede og vilde dyr ind i en anden civilisation og natur.

Her gælder dog, hvad angår Berleburg, at i Rothaargebirge, det store skovområde, hvori dyrene er sat ud, skal være noget ideel for bisonerne, der skal leve side om side med masser af vildsvin og rensdyr. Eksperter fastslår – og der har immervæk været tale om et grundigt forarbejde – at det måske endda kan blive vanskeligt overhovedet at få øje på dyrene, men i første omgang er de indhegnet og vil senere blive sat fri. Bisoner går for at være særdeles sky dyr.

Prins Richard: Et dovent dyr
"Det er et vanvittig dovent dyr," har prins Richard sagt til Der Spiegel. Det er 10 år siden, at fyrsten – der er en af de største skovejere i Tyskland - første gang blev præsenteret for idéen, og efter at have tænkt over sagen og sat sig grundigt ind i den, gav han grønt lys.

Det har kostet 1,5 mio. euro i tyske skattemidler samt store bidrag fra private for at etablere projektet, som er det eneste af sin art i nord- og vesteuropa. Man skal til det østlige Polen for at finde en tilsvarende besætning af bisoner.

Publiceret 25 January 2013 07:00