Charlotte Hartvig prøver den nye grime af på en af sine egne Western-heste. Grimen går under navnet Charlié s Safety Halter og er en spændende nyskabelse, som Charlotte Hartvig har fået patent på og som kan medvirke til at redde mange hesteliv. Foto: Niels Idskov.

Charlotte Hartvig prøver den nye grime af på en af sine egne Western-heste. Grimen går under navnet Charlié s Safety Halter og er en spændende nyskabelse, som Charlotte Hartvig har fået patent på og som kan medvirke til at redde mange hesteliv. Foto: Niels Idskov.

En opfindelse der kan redde mange hesteliv

I et halvt år forsøgte Charlotte Hartvig fra Gunderød at finde frem til den sikre heste-grime, der kan forhindre de mange uheld med eksempelvis lædergrimer. Det er nu lykkedes.

Af
Af Niels Idskov

Den vejer ca. 160 gram, er lavet af silikone og er udset til at redde mange hesteliv. Vi taler om en fleksibel hestegrime, som Charlotte Hartvig i Gunderød ved Karlebo har brugt masser af tid og penge på at opfinde. Hun har nu fået patent på opfindelsen, som er sat i produktion i Kina, hentet hjem og nu kan købes bl.a. via Charlotte Hartvigs hjemmeside. Der er tale om en formentlig helt epokegørende opfindelse, der ikke findes andetsteds i verden, og som kan være med til at redde mange hesteliv.
”Det er sådan, at jeg i mange år har gået og spekuleret over, hvordan man kunne finde frem til en grime, der både var holdbar og sikker, for jeg har hørt om så mange ulykker med heste-grimer, enten om dyr, der kom slet til skade eller ligefrem blev slået ihjel af det, og det synes jeg, at man burde gøre noget ved," siger Charlotte Hartvig over en kop kaffe på sit ejendom i Gunderød.
Der er ikke tale om en erstatning for den almindelige grime, men en grime til brug på heste, der kører i trailer eller står på staldgang eller i boks.
"Jeg har kigget meget på materialer og har haft en tegner indover, inden jeg fandt frem til silokone. Der er registreret 170.000 heste i Danmark, og en rigtig stor procentdel af dem pådrager sig jævnligt slemme skader og en del må aflives. Det sker når forskrækkede heste, der både er bundne og iført grime, vender rundt og risikerer at knække nakken. Det sker ikke med min grime, fordi den er lavet sådan, at den brister ved en vis belastning,” uddyber Charlotte Hartvig.
Flugtdyret hesten og de farlige situationer
"Hesten er jo et flugtdyr, og der er kraft bag, når den bliver forskrækket. Der er virkelig tale om farlige situationer, når de står bundne og ikke kan komme fri og derved gør skade på sig selv,” siger dyrlæge Helge Jørgensen fra Charlottenlund Hesteklinik. Dyrlægen har været med på sidelinjen af Charlotte Hartvigs projekt, som altså nu har fået det blå stempel og er sendt på markedet.
Opfinderen selv håber selvfølgelig at tjene lidt tilbage af de udgifter, hun har haft undervejs, men har hele tiden været mest optaget af at undgå ulykker. Af kærlighed til heste, herimellem hendes egen lille håndfuld af en flok.
"Jeg har fundet ud af, at danske hesteejere årligt bruger 25 mia. kr,. på deres dyr, alt inklusive. Den er en dyr hobby, men også en stor hobby i Danmark, ” fortæller Charlotte Hartvig, der har kaldt sin nye grime for Charlie´s Safety Halter og er optimist med hensyn til salg.
Gjort af lækkert materiale
"Så vidt jeg ved findes der ikke noget lignende udenfor Danmark, så jeg er optimist,” siger Charlotte Hartvig.
Hendes sikkerhedsgrime findes i tre størrelser og i tre farver. For de små føl eller ponyer brister grimen ved en belastning på ca. 25 kg. For de store størrelser sker det ved et tryk på ca. 65 kg.
"Grimen er virkelig prøvet af, og den koster 499 kr., hvilket kun er lidt mere end f. eks. en lædergrime. Og prøv lige at mærke på den. Silikone er så lækkert, grimen er let at gøre ren og er vandskyende,” kommer det fra en ganske tilfreds Charlotte Hartvig.
Sikkerhedsgrimen kan købes på hendes hjemmeside: www.charliessafetyhalter.com. Det hører med til historien, at en procentsats af overskuddet går til Hestens Værn.

Publiceret 01 February 2013 09:00