Gün Üret, der stammer fra Tyrkiet, er en af de mønsterbrydere, der om et par uger bliver bachelor fra Erhvervsakademiet i Viby.

Gün Üret, der stammer fra Tyrkiet, er en af de mønsterbrydere, der om et par uger bliver bachelor fra Erhvervsakademiet i Viby.

Mønsterbryder:

"Man kan få sig den uddannelse, man vil"

Den kun 25-årige Gün Üret bliver bachelor om et par uger og har sin egen virksomhed

Af
Camilla Olesen

"Der har hele tiden været en forventning om, at jeg og mine to søskende skal have en god uddannelse. Det giver et godt fundament fremadrettet, og det har altid været naturligt for mig, at jeg skulle læse. Man sætter selv grænsen for sin formåen."
Sådan lyder det fra 25-årige Gün Üret, der om et par uger bliver færdig som bachelor på Erhvervsakademiet i Viby.
Han stammer fra Tyrkiet og kommer fra en familie, hvor begge forældre er ufaglærte, men alligevel har de altid forsøgt at fortælle deres børn, at det er vigtigt at få sig en god uddannelse.

Anderledes end vennerne

For Gün har det været nemt at være mønsterbryder i forhold til forældrene, men det har været lidt anderledes på vennefronten.
"Der er mange af mine venner, der ikke har nogen uddannelse, og fordi jeg har læst, har det ind imellem været svært at ses så ofte, og det har de nogle gange haft lidt svært ved at forstå," fortæller Gün, der netop er flyttet til København.

Ingen begrænsninger

I folkeskolen var han ikke så seriøs med skolen, men i løbet af gymnasietiden blev han interesseret i at gå i skole.
"Man skal sgu kæmpe for det gode liv. Jeg har stor tiltro til mig selv, og jeg har ingen begrænsninger for mig selv. Man sætter selv rammerne for sin tilværelse," siger Gün og fortsætter:
"Jeg dvæler aldrig ved offerrollen. Der er mange, der siger, at det er systemets og samfundets skyld, hvis ikke de får sig en uddannelse, men mit råd er, at man skal komme ud af den tankegang, for hvis man ser sig selv som et offer, så er man det også. Man skal udnytte de muligheder, der er."

Et stort pres

Gün er den ældste i sin søskendeflok, og forældrene har hele vejen igennem bakket ham op i, at det er vigtigt med en uddannelse, fordi det blandt andet åbner en masse muligheder - og dem har de ikke selv haft.
"Mine forældre har ikke opnået så meget, så jeg har på en måde tænkt, at nu skal jeg sgu vise, at jeg kan. Jeg har en jeg-vil-frem-i-verden-følelse. Jeg lægger et stort pres på mig selv," siger Gün, der for to år siden startede sin egen virksomhed, Escalate, hvor han er konsulent i online markedsføring.
Han har planer om, at læse en kandidatgrad om et par år, men i nærmeste fremtid vil han fokusere på sin virksomhed.
Se mere på: http://www.escalate.dk/


 

null

Publiceret 11 February 2013 16:00