Freja i Sct. Norberts børnehave. Noget betuttet over at skulle fotograferes, men stolt over sine røde prinsessesko, som hun har fået af julemanden. Victoria ser på.

Freja i Sct. Norberts børnehave. Noget betuttet over at skulle fotograferes, men stolt over sine røde prinsessesko, som hun har fået af julemanden. Victoria ser på.

Flere forældre vælger privat pasning

Antallet af private daginstitutioner vokser - i Vejle Kommune er antallet fordoblet på fire år

Af
Af Ina Bjerregaard

I Vejle Kommune er antallet af private institutioner fordoblet på fire år – fra fire til otte private pasningstilbud til de mindste. For ligesom forældre i stigende omfang tager initiativ til friskoler, når kommunen lukker en folkeskole, så vokser der flere og flere private tilbud frem til de mindre børn og deres forældre.
Der er flere grunde til, at antallet af private daginstitutioner stiger, forklarer sekretariatschef Morten Kyst fra Daginstitutionernes Landsorganisation (DLO). På landsplan er antallet på et år vokset 16 procent fra 387 til 450 private pasningstilbud.
"Mange private institutioner bliver etableret som en modbevægelse mod kommunal stordrift, kæmpe institutioner, lukkedage og besparelser. Og både forældre og medarbejdere er meget tilfredse med privatinstitutionerne. Rambøll lavede i 2011 for udbudsrådet en undersøgelse, der viser højere tilfredshed for færre penge," siger Morten Kyst fra organisationen DLO.
Det kan næstformand i forældrebestyrelsen i Sct. Norberts Børnehave, Jesper Larsen, kun nikke genkendende til. Han har to døtre, hvoraf den yngste, Freja, bliver passet i børnehaven.

For mange lukkedage

Hun begyndte i kommunal vuggestue, da hun var to, men der gik ikke ret længe, før hendes forældre begyndte at se sig om efter andre pasningsmuligheder.
"På det tidspunkt var der ikke plads på Norberts, så vi overvejede en dagplejemor," fortæller Jesper Larsen.
Han og Frejas mor var nemlig utilfredse med de mange lukkedage. Og så de krav, der blev stillet i ferier.
"Vi oplevede, at vi ikke måtte aflevere Freja i for eksempel ugen op til påske, hvis vi selv havde fri," siger Jesper Larsen.
Da der pludselig var plads på Norbert, flyttede de Freja, og det har givet større tilfredshed.

Det er levende væsener

"Her er der fleksibilitet og medindflydelse og ikke særlig mange lukkedage. Jeg kan godt lide regler og systemer, men der skal også være plads til, at det er små levende væsener," siger Jesper Larsen.
Antallet af privatinstitutioner stiger hastigt fordi, mange selvejende daginstitutioner med driftsoverenskomst vælger at lade sig konvertere til privatinstitutioner – for at frigøre sig fra kommunale bindinger og bureaukrati og - eller - for at sikre sin fortsatte eksistens som en mindre, selvstændig og lokal institution med nærvær, egne værdier og rum for egne løsninger. Det mener Morten Kyst.

Skøn på iværksætterånd

For kommunerne kan udviklingen være en dårlig ting, fordi privatinstitutionerne er uden for deres kontrol i forhold til kapacitetstilpasning og omstruktureringer.
"Men kommunerne kunne i stedet vælge at skønne på, at det private engagement, iværksætteri og pionerånd bidrager til mere value for money – at vi på den måde for mere velfærd for de samme penge," siger Morten Kyst fra Daginstitutionernes Landsorganisation.

Publiceret 22 February 2013 11:30