Joel og Helene Southern er faldet godt til på Djursland. Helene arbejder på Ørum Bibliotek og Joel har startet et enkeltmandsfirma som konsulent, oversætter og foredragsholder.

Joel og Helene Southern er faldet godt til på Djursland. Helene arbejder på Ørum Bibliotek og Joel har startet et enkeltmandsfirma som konsulent, oversætter og foredragsholder.

Danmark med amerikanske øjne:

Gratis læge og socialt medansvar

Helene Andersen Southern og Joel Southern, Øster Alling, er blevet plantet om fra USA til Danmark

Af
Anette Bonde

I 2008 flyttede Joel Southern med sin danske hustru Helene og deres to børn til Øster Alling fra Washington DC. Det var med en radikal livsstilsændring til følge, fortæller de. Og selv om Helene har tilbragt det meste af sit liv i Danmark - hun boede i syv år i USA - så slog det også hende, hvor stor forskel der er på USA og Danmark. Både i forhold til politik, kultur og mentalitet.
Parret mødtes i 1998, da Helene arbejdede som producerassistent på en dokumentarserie om Alaskas oprindelige folk. Joel var DC korrespondent for Alaska Public Radio Network. Et par år senere blev de gift, og de har i dag to børn, Kristoffer på 5 og Emily på 11 år.
Da de flyttede til Danmark fandt de et hyggeligt hus i Øster Alling, og her bor de stadig. Helene arbejder på Ørum Bibliotek og Joel har startet et enkeltmandsfirma som oversætter, foredragsholder og konsulent.

Forventer ting gjort for sig

Det var Helenes valg, at familien skulle flytte til Danmark.
"Det var let for mig at komme hjem. Man har jo sit lands DNA i blodet", smiler hun.
Danskernes hang til brok lagde hun mærke til straks, hun var hjemme igen.
"Der er lidt højere til loftet i udlandet. Mange danskere forventer mange ting gjort for sig, og de påskønner ikke så meget, hvad de har."
Hun kigger på Joel, og de hjælpes ad med at gøre regnestykkerne op. En børnehaveplads i USA koster 8.000 kroner om måneden. Et kejsersnit koster 80.000, og oveni det kommer udgiften til tre dages hospitalsophold. Familien havde tegnet sundhedsforsikring, men sådan en størrelse dækker muligvis ikke alligevel. Og hvis den dækker er det måske kun en del af udgiften. I Danmark havde de den stik modsatte oplevelse, da Joel måtte have en rygoperation. Den var gratis.
"Det var det smukke ved at komme hjem", siger Helene.
"En meget mere human måde at behandle folk på. Nogle her i landet synes måske at de betaler for meget i skat. Men det sikrer en offentlig service, som folk andre steder simpelthen må undvære", supplerer Joel.

Gode danske værdier

Helene finder det danske samfund og mentalitet en grad mere børnevenligt end det amerikanske.
"Vi har nogle gode, sunde værdier i Danmark. Ikke alle, men de fleste, er tilfredse med mere beskedne materielle krav. Og i Danmark opdrages børnene til at tage et socialt medansvar á la: Vi må løfte i flok."
Det vil Joel gerne skrive under på, men han mener samtidig, at det danske samfunds forsørgerrolle kammer over nogle gange. Parret mener ikke ubetinget, at krisens kradsen er en katastrofe.
"Jeg tror, det er godt for danskerne at mærke. Så bliver de måske lidt rigere på det indre liv og sætter større pris på at være sammen med familien, børnene og vennerne. Eller at gå på biblioteket og gratis låne bøger, film og musik."

Frivillige og miljø

Andre fortrin, de kan pege på som et dansk fænomen, er de mange frivillige, der sørger for et aktivt foreningsliv. Og danskernes ansvarlighed overfor miljøet.
"Der er genbrugsstationer, lovkrav om udledning af affaldsstoffer, miljøafgifter. Jeg synes forurening er et alvorligt problem, og jeg ville ønske at flere amerikanere havde samme indstilling som danskerne", siger Joel.
Så selv om han er amerikaner og selvfølgelig elsker sit Amerika, er han faldet godt til i Danmark.
"Det varede to-tre år før jeg vænnede mig til at bo i Danmark, men nu føler jeg mig hjemme. Jeg savner Washington en gang imellem, men jeg bor godt i Øster Alling".

null

Publiceret 22 February 2013 09:00