Hårby Slagterhus fik sammen med politianmeldelsen en sur smiley. Foto: Mostphotos

Hårby Slagterhus fik sammen med politianmeldelsen en sur smiley. Foto: Mostphotos

Hestekødssag kan ende i retten

Fødevarestyrelsen politianmelder Hårby Slagtehus for vildledning af kunderne, men sagen om hestekød afsluttes måske først i retten

Af
Af Christina H. Langpap

Fødevarestyrelsens over to timer lange kontrolbesøg hos Hårby Slagtehus midt i februar, fører nu til en politianmeldelse af det lokale slagteri. Det fremgår af kontrolrapporten, der blev offentliggjort i weekenden.
I rapporten konkluderer Fødevarestyrelsen at "Private og virksomhedskunder har bestilt oksekød og modtaget produkter bestående af blandede dyrearter, herunder hakket oksekød iblandet heste- og/eller sokød".
"Ud fra vores undersøgelser, hvor vi dels har gennemgået papirene, men også de meldinger vi har fået fra folk, har vi besluttet at anmelde slagteriet for overtrædelse af lov om fødevarer, som skal udløse en bøde. Vi politianmelder ikke for sjov. Vi mener at slagteriet skal have en straf for at vildlede deres kunder," siger Michael Rosenmark, der er leder af Fødevarestyrelsens rejsehold til Lokalavisen Skanderborg.
"Det er politiets afgørelse, hvad der videre sker, men ofte kommer de her sager for en dommer, derfor er det også uvist hvad bøden kommer til at lyde på," forklarer han, og fortæller at Fødevarestyrelsen lige nu arbejder på en skriftlig politianmeldelse, som bliver sendt til politiet først i denne uge.

Større undersøgelse

Politianmeldelsen sker efter at Hårby Slagtehus, i midten af februar, blev mistænkt for at have solgt produktet Pizza-hak, uden klart at fortælle de pizzarier, der var kunder, at der var iblandet hestekød. Det satte gang i en større undersøgelse, hvor Fødevarestyrelsens rejsehold ud over at kontrollere slagteriet i Hårby, også fandt uoverenstemmelser ved to pizzeriaer og fire grillbarer. Et af de lokale pizzariaer, som har købt pizza-hak er Valentino Pizza House i Skanderborg. Her håber Saif Ali at Fødevarestyrelsens politianmeldelse sætter punktum i sagen.
"Vi har fået tilbagemelding fra Fødevarestyrelsen, om at vi har handlet i god tro, og at vi blev snydt. Nu har politiet overtaget sagen, og vi går ud fra at de gør det, som der skal gøres," siger han, og understreger at han ikke længere er kunde hos slagteren i Hårby.

Tab vil føre til retssag

Saif Ali er dog klar til at gå rettens vej, dog kun hvis hestekødssagen mærkes på indtjeningen.
"Kommer vi til at opleve økonomiske tab på grund af hele sagen kræver vi erstatning. Det vigtigste er forretningen og vores kunder," siger han.
Indehaveren af Hårby slagterhus fastholder, trods Fødevarestyrelsens konklusion, at have informeret sine kunder om indholdet af hestekød.
"Jeg har ingen andre kommentarer end at nu må domstolene få lov til at afgøre hvem, der har ret og hvem der taler usandt," siger Niels Juul Nielsen til Lokalavisen Skanderborg.

Publiceret 24 February 2013 14:00