Rotterne udgør et stort problem i denne tid. Her er et eksemplar af racen gået i fælden.

Rotterne udgør et stort problem i denne tid. Her er et eksemplar af racen gået i fælden.

Hillerød er hårdt ramt af rotter

En rotteplage rammer Danmark i disse måneder - og Hillerød har heller ikke undgået problemet

Af
Tim Panduro

Der er travlhed hos Kiltin i disse måneder. Firmaet, der tager sig af rottebekæmpelse for blandt andet Hillerød Kommune må løbe stærkt for at nå at reagere på alle de henvendelser, der kommer om rotteproblemer.
Således blev antallet af anmeldelser i 2012 omkring 30 procent højere end i 2011, og travlheden er absolut ikke slut.
"Accelerationen i antallet af anmeldelser kom i de sidste fire måneder af 2012", siger direktør hos Kiltin Niels Jacobsen.
Stigningen er ikke enestående for Hillerød.
"Vi oplever lige så stor eller endnu større stigning i de andre kommuner, vi udfører opgaver for", siger Niels Jacobsen.
"De fleste steder er stigningen identisk med den, vi ser i Hillerød."
Ifølge Niels Jacobsen går rotteplagen op og ned henover årene.
"Det sker synkront i hele landet. Jeg antager, at den stigning, vi oplever i disse måneder skyldes, at der har været en stor tilgængelighed af føde til rotterne, for eksempel æbler, bær og nødder. Folks fuglefodring spiller også ind. Det giver ikke flere rotter, men det trækker dem lettere hen til husene, hvor de søger ind om vinteren, når den naturlige føde er forsvundet."

Gode råd om rotter

Hvis man vil fodre fugle i haven, har Niels Jacobsen følgende råd.
?Lav en fodringsbakke med en syv centimeter høj kant og hæng den op i en tynd kæde. Kanten hindrer, at fuglene kaster frø, som rotterne så kan samle op, ud over kanten. En anden mulighed er at fodre med rent fedt eller talg, der er hængt op i net. Det betyder, at der ikke falder foder til jorden, som rotterne kan tage.?
Man kan også lave et simpelt tjek af sit hus, hvis man vil minimere rotte-risikoen.
?Det behøver ikke at tage lang tid. Man skal gå rundt om sit hus og især kigge i terrænhøjde. Alle sprækker, der er mere end fem-syv milimeter skal man tætne med silicone. Samtidig skal man sørge for, at der er metalnet for for eksempel ventilationsrør og ventilationshuller i vinduer. Det kan man selv sætte på?, siger Niels Jacobsen. Det garanterer ikke, at rotter kan holdes helt væk - men risikoen for invasion bliver mindre. Rotter kan også komme gennem rørene, men det kræver fagpersonale at løse det problem.

Publiceret 24 February 2013 11:30