Under et kursus om førstehjælp på Schæffergården i Gentofte blev der pludselig akut brug for livreddende hjælp.

Under et kursus om førstehjælp på Schæffergården i Gentofte blev der pludselig akut brug for livreddende hjælp.

Kursist fik hjertestop midt i førstehjælpskursus

En sygeplejerskes undervisning i førstehjælp blev uhyggelig aktuel, da en kursist fik hjertestop under et kursus på Schæffergården

Af
Af Karin Janø

Det er den sidste af fire undervisningsdage på hotel og konferencecenter Schæffergården i Gentofte for sygeplejerske Annie Hedegård, der arbejder for konsulentvirksomheden BST Nord. Hun har i ugens løb undervist hele personalet i førstehjælp, så alle kan træde til i tilfælde af sygdom eller ulykke på stedet.
Men at ugen skulle ende med et helt konkret eksempel på det, hun underviser i, havde hun nok ikke regnet med. En time inde i dagens forløb styrter receptionist Kirstine Rosendahl ind og fortæller, at en gæst er blevet dårlig og er faldet om i et mødelokale.
"Kirstine havde fået undervisning hos mig dagen før og handlede derfor rigtigt ved at tilkalde mig straks", fortæller Annie Hedegård. Kollegaerne som den uheldige mand havde siddet i møde med, før han faldt om, havde oplyst receptionen om, at de havde ringet 112. Men Kirstine Rosendahl havde lært, at man skal handle hurtigt og give førstehjælp, indtil redderne kommer.
"Først tænkte jeg: 'Ok, det er fint at de har tilkaldt hjælp', men så stod jeg bomstille og tænkte: 'Hov, det må være ret grelt, hvis de har ringet 112'. Og så skyndte jeg mig ind til Annie", fortæller Kirstine Rosendahl, der viste Annie Hedegård hen til mødelokalet overfor, hvor gæsten var faldet om.

Anne Hedegård måtte hurtigt omsætte teori til praksi, da hun underviste i førstehjælp.

Anne Hedegård måtte hurtigt omsætte teori til praksi, da hun underviste i førstehjælp.

Fra teori til praksis

"Det, jeg havde undervist i dagen før, blev nu virkelighed", fortæller Annie Hedegård og fortsætter:
"Det første man skal se efter er, om vedkommende trækker vejret. Jeg lægger hovedet til og lytter, og i samme øjeblik holder manden op med at trække vejret".
Hun påbegynder straks hjertemassage.
"Når de ikke trækker vejret, ved man, at det er hjertestop, så jeg mærkede ikke efter puls. Normalt venter man 10 sekunder, men han var helt væk. Så bad jeg receptionisten hente deres hjertestarter med det samme", fortæller hun.

Receptionist Kirstine Rosendahl fik god brug for sin viden om førstehjælp, da en mand faldt om med hjertestop.

Receptionist Kirstine Rosendahl fik god brug for sin viden om førstehjælp, da en mand faldt om med hjertestop.

Undervisningen stod klart

Manden havde tidligere på dagen talt til sine kollegaer om, at han havde det lidt skidt og ondt i maven, men ellers var der intet tegn på, at situationen ville udvikle sig så alvorligt. Heldigvis havde Kirstine Rosendahl dagen inden lært, hvordan man pakker en hjertestarter ud og anvender den. Hun synes, at undervisningen stod ret klart for hende.
"Det var lidt absurd, for jeg stod og skulle have tapen af hjertestarterens elektroder, som vi var blevet instrueret i, men tapen var hvid og ikke gul, som jeg huskede det, og det studsede jeg over, men tænkte hurtigt, at det var lige meget, de skulle bare af i en fart", fortæller hun og tilføjer, at hun synes, at en hjertestarter er nem at bruge.

Direkte til operation

Kirstine kan huske, hvor hun skal sætte elektroderne, så det går stærkt med at få hjertestarteren i gang.
"Vi giver ham derefter stød og maskinen analyserer og viser, at vi skal gøre det igen. Derefter vågner manden igen", forklarer Annie Hedegård, der naturligvis blev siddende hos den uheldige gæst til redderne nåede frem, i tilfælde af at han skulle holde op med at trække vejret igen.
Efter et kvarter er Falck fremme på Schæffergården og redderne laver et EKG, der viser, at patienten har en blodprop i hjertet. Han bliver derfor kørt direkte til operation på Rigshospitalet. Redderne på lægeambulancen var ikke i tvivl om, at førstehjælpen og hjertestarteren var livreddende.

Hjertestarter afgørende

"Manden havde nok ikke overlevet, hvis der ikke var en hjertestarter på stedet. Hvis man er uden ilt i et kvarter, kan konsekvenserne være fatale", siger Annie Hedegård, der efter den dramatiske oplevelse gik tilbage og fortsatte undervisningen. Senere på dagen forlød det, at patienten var kommet tilbage fra operationen og efter omstændighederne havde det godt.
Annie Hedegård har før prøvet at være på det rette sted på det rette tidspunkt, dog ikke med ligeså alvorlige tilfælde, men blandt andet ved epilepsi- og druknetilfælde.
"Man er ikke i tvivl, når man står med en person, der ikke trækker vejret. Det er markant, men det er også noget dem, jeg underviser, kan synes er svært", siger hun og kan godt forstå, at receptionisten er rystet.

Holdt hovedet koldt

Selvom Kirstine Rosendahl syntes, at det var en svær situation, holdt hun hovedet koldt.
"Jeg var ekstremt fokuseret og ænsede slet ikke alle de mennesker, der var omkring mig på gangene. Det er først bagefter, at jeg hørte, at de var der, men jeg lukkede ned for alt andet", fortæller hun og fortsætter:
"Jeg var rystet og har også haft det ret ubehageligt med det efterfølgende. Jeg vidste jo heller ikke, om han overlevede. Jeg har haft det kørende igennem hovedet igen og igen efterfølgende, det var jo en ubehagelig oplevelse, så det sidder lidt i mig. Men jeg er glad for at vide, at jeg reagerer, og jeg håber, at hvis jeg nogensinde kommer i sådan en situation igen, at der er en hjertestarter".
Hændelsen viser på uhyggelig vis vigtigheden af at kunne førstehjælp, da overlevelsen er hurtigt faldende, og det er svært for Falck at nå at komme i tide – hvilket ofte betyder inden for få minutter.
Den uheldige gæst er kommet sig og har efterfølgende mødtes med sine redningskvinder på Schæffergården og udtrykt sin store taknemmelighed.

Liv kunne reddes
500 menneskeliv kunne reddes om året, hvis flere danskere kunne give livgivende førstehjælp.
40 procent af danskerne har ikke taget et kursus i livreddende førstehjælp.
Tre gange så mange mennesker kunne redde livet, hvis flere turde tage et ansvar og give livreddende førstehjælp.
Kilde: Hjerteforeningen

Faktaboks

Hvert år rammes omkring 5.000 danskere af pludseligt hjertestop. Kun et par procent overlever, fordi hjælpen er alt for længe om at komme frem.
Hjertestarteren alene redder ikke liv. Kun i kombination med livreddende førstehjælp kan du give et menneske, der falder om, en chance for at overleve.
Op til 74 procent overlever et hjertestop med hurtig hjælp fra en hjertestarter og livreddende førstehjælp. Uden overlever kun 7 procent.
Chancen for at overleve falder populært sagt med 10 procent for hvert minut, der går uden behandling.

Kilde: Falck.dk

Publiceret 24 February 2013 11:26