Foto: Niras

Foto: Niras

Bakterier spiser forurening i jord

Allerød-virksomheden Niras med i verdenspremiere på ny metode til jordoprensning

Af
Af Michael Braunstein

Allerød-virksomheden Niras har været med til at udvikle en internationalt banebrydende metode til jordoprensning, hvor bakterier populært sagt spiser forureningen.
Verdenspremieren for metoden finder sted på en grund i Skuldelev ved Frederikssund, hvor Stelton op i 1980'erne fremstillede blandt andet kaffekander.
Her arbejder Niras nu sammen med Region Hovedstaden og amerikanske eksperter på at rense en jordforurening, der truer områdets drikkevand og beboernes sundhed.
I Politiken 28. februar beskrives metoden som 'en internationalt banebrydende cocktail af strøm, mælkesyre og milliarder af sultne bakterier.'
Metoden består grundlæggende i, at jorden fyldes med bakterier, der fodres med mælkesyre og tilsættes strøm. Den kombination får bakterierne til populært sagt at spise de klorerede opløsningsmidler, der forurener jorden.
Projektet vækker som det første af sin art i verden stor opsigt og har allerede vundet en innovationspris i USA og tiltrukket kinesisk interesse.
Ekspertisechef Charlotte Riis, Niras, ser et stort potentiale i metoden:
"Der findes endnu kun ganske få metoder til at oprense kraftig forurening i tæt ler, og elektrokinetik-metoden bruger væsentligt mindre energi end alternativerne. Med tidens fokus på grøn teknologi er der derfor stort potentiale i at anvende metoden på andre kraftigt forurenede grunde i Danmark og forventeligt også i udlandet."

Publiceret 01 March 2013 14:38