Kanalchef på DR3, Lotte Lindegaard, beklager Absurdistans fupnummer i Hellerup

Kanalchef på DR3, Lotte Lindegaard, beklager Absurdistans fupnummer i Hellerup

DR beklager:

Vi har spildt beboernes tid

Kanalchefen for DR3, som viser Absurdistan, beklager fupnummeret om et asylcenter i Hellerup. DR siger undskyld, og har indkaldt folkene bag programmet til møde DR's etik

Af
Jeppe Lund

DR's egen programetik er blevet overtrådt, og DR siger nu undskyld.
Det bekræfter Lotte Lindegaard, kanalchef på DR3 - kanalen, som viser Absurdistan.
For folkene bag Absurdistan, produktionsselskabet Douglas Entertainment, er med fuphistorien om et asylcenter i Hellerup, der skulle huse 30 asylansøgere, gået over stregen.
"Vi må konstatere, at den ulempe, mødet har skabt for beboerne i området, ikke står mål med det, vi gerne ville opnå med programmet", siger hun.
I DR's programetik hedder det blandt andet, at "DR's medarbejdere, der arbejder under fiktiv identitet, [skal] være opmærksomme på, at de ikke må tilskynde til eller fremprovokere begivenheder, som ikke ville finde sted, hvis ikke medarbejderen var der. Dette indebærer, at der skal konkrete holdepunkter til, for at DR's medarbejdere under fiktiv identitet fremprovokerer udsagn eller handlinger, der er egnet til at nedsætte den medvirkendes omdømme".
I løbet af mandag delte folkene bag programmet 2.000 flyers ud til beboerne på flere af sundvejene langs Strandvejen. I skrivelsen indkaldte de også til et borgermøde tirsdag aften. På mødet ville de vejre stemningen for et asylcenter i Hellerup. Optagelser fra mødet skulle ifølge Kristoffer Eriksen, en af værterne på Absurdistan, bruges til et satirisk indslag om, hvordan et lokalområde reagerer, hvis der skal anlægges et asylcenter i området.

Etik skal bredere ud

DR har nu beklaget over for de berørte beboere i Hellerup, siger kanalchefen til Villabyerne.
"Nogle har henvendt sig til os efter mødet, dem har vi telefonnumrene på, og dem har vi taget kontakt til. Resten af beboerne håber vi at nå med den pressemeddelelse, vi sender ud", forklarer Lotte Lindegaard.
I DR's programetik står der, at også satireprogrammer bør have særligt øje for etikken.
"Det er afgørende, at satiren spejler, forstørrer eller tager afsæt i et fænomen, en handling eller holdning, personer eller persontyper, som allerede eksisterer. Jo mere grovkornet satiren er, jo vigtigere er det, at der er en reel baggrund, så der ikke bliver tale om ærekrænkelser".
Lotte Lindegaard mener, at Absurdistans falske historie om asylcentret i Hellerup viser, at der er behov for større fokus på DR's programetik. For også produktionsselskaber, der arbejder for DR, skal overholde DR's retningslinjer, påpeger hun.
"Lige nu har vi en stor diskussion i DR om programetik, og en del af det bør også være, hvordan vi sikrer, at de retningslinjer bliver mere kendt", siger hun til Villabyerne.
DR vil ikke bruge hverken lyd- eller tv-optagelserne fra borgermødet, og DR beklager, at borgerne har spildt deres tid på mødet om det falske asylcenter.

null

Publiceret 01 March 2013 16:30