Kristoffer Eriken (tv.) og Jesper juhl (th.) har overtrådt DR's programetiske retningslinjer, og DR bør sige undskyld, mener DR's egen vagthund.

Kristoffer Eriken (tv.) og Jesper juhl (th.) har overtrådt DR's programetiske retningslinjer, og DR bør sige undskyld, mener DR's egen vagthund.

DR's egen vagthund:

DR bør sige undskyld for falsk asylcenter

Seer- og lytterredaktør i DR, Jacob Mollerup, kalder satireprograms falske historie om et asylcenter i Hellerup for "absurd iscenesættelse" og mener, at DR bør sige undskyld

Af
Jeppe Lund

DR bør sige undskyld for en omdelt flyer og et såkaldt borgermøde om asylcentret i Hellerup, som viste sig at være en del af satire-programmet Absurdistan.
Det er i hvert fald meldingen fra DR's seer- og lytterredaktør Jacob Mollerup.
Seer- og lytterredaktøren beskrives af DR selv om husets "egen vagthund" og "brugernes ambassadør".
Da Villabyerne afslørede den falske flyer, oplyste værterne for Absurdistan, komikeren Jesper Juhl og journalisten Kristoffer Eriksen, der arbejder for produktionsselskabet Douglas Entertainment, at de ville aflyse mødet tirsdag aften.
"Alligevel søgte Douglas-folkene at gennemføre borgermødet. Det blev en noget pinlig affære, hvor tv-holdet til sidst gik til bekendelse", skriver Jacob Mollerup i sin klumme, som blev lagt på DR's hjemmeside torsdag eftermiddag.
Klummen har overskriften "Absurd brug af iscenesættelse", og i den retter han en hård kritik af Douglas Entertainments fremgangsmåde. Douglas Entertainment laver Absurdistan for DR's nye ungdomskanal DR3.
"For det første bør DR undskylde overfor de berørte borgere. Dels for omdelingen af den falske løbeseddel - og dels for gennemførelsen af det omtalte møde. Det er ikke en måde at spilde folks tid på - og ingen af optagelserne fra mødet bør bruges uden de medvirkendes klare accept", mener Jacob Mollerup.
Lotte Lindegaard, kanalchef for DR3, bekræfter over for Villabyerne, at ingen optagelser fra mødet vil blive brugt.
Douglas Entertainment og de to værter på Absurdistan stod også bag historien om natklubben Eye Candy, som kun var for smukke mennesker. Historien blev citeret på flere danske mediesider, TV2 Lorry havde inviteret ejeren af natklubben i studiet. Men både Morten Olsen og natklubben var opdigtet af Douglas Entertainment.
Ifølge Jesper Juhl og Kristoffer Eriksen skulle den falske historie sætte fokus på mediernes manglende kildekritik.
"Det stunt har jeg delvist forsvaret", skriver Jacob Mollerup i sin klumme.
"Jeg syntes kritikken af det - fra nogle mediefolk - skød langt over målet, og trods en generel bekymring over metoden fandt jeg, at de pågældende 'numre' gav en relevant diskussion af, hvordan nyhedsformidlingen fungerer. Der var med andre ord et reelt formål, og man burde kunne grine af resten. I hvert fald når det er en metode, der bliver brugt sjældent og med måde", mener han.
Men med historien fra Hellerup mener Jacob Mollerup, at gråzonen er forladt, og Absurdistan er trådt langt over Stregen.
"Metoden skamrides og den seriøse begrundelse for det nye falskneri er uklart. Hvad er det, Absurdistan vil fortælle os om nærdemokrati? Selvom en vis ræson på et tidspunkt skulle dukke frem af tågerne, er der i alle fald tale om en seance, hvor man har indkaldt borgere til et møde på helt falske forudsætninger - og tilmed søgt at gennemføre mødet. Det skal DR som udgangspunkt holde sig langt fra. Også i Absurdistan" slutter han.
Læs hele Jacob Mollerups klumme her.

Publiceret 01 March 2013 14:45