TV:

Udsigt til billige bajere i Danmark

Politikere vil sænke afgifter på populære grænsehandelsvarer

Af
Fred Jacobsen

Der er udsigt til billige bajere i Haderslev og omegn.
"Sættes afgifterne på øl ned, sætter jeg prisen ned med det samme. Og måske lidt til," lover Torben Arevad, købmand og chef for Super Best i Haderslev.
Løftet om at sælge billige bajere afgav Torben Arevad i dag fra talerstolen i Ingeniørforeningen i København, hvor Frøs Herreds Sparekasses administrerende direktør Kurt Jensen havde indkaldt til en stor konference om grænsehandelen, som efter direktørens mening er skæv og vil kvæle en hel landsdel, hvis ikke der gøres noget.
Måske varer det ikke så længe, før købmanden fra Haderslev for alvor bliver konfronteret med sit løfte: For de politikere, der deltog i debatten på dagens konference, var enige om, at noget skal der ske.
Se tv-indslag: Snart billige bajere i Danmark

Historisk

"Det er jo nærmest historisk, dette her. At det ser ud til, at vi kan nå sammen om noget, der tidligere har været så svært," sagde socialdemokraten Troels Ravn, som dannede panel med Hans Chr. Schmidt (V), Mikkel Dencker (DF), Mike Legarth (K), Nadeem Farooq (R).
De fem havde foran omkring 150 konferencedeltagere nuancerede syn på, hvordan følgerne af en skæv dansk-tyske grænsehandel kan lempes, men var over en kam enige om, at der skal gøres noget for landsdelens lidende detailhandel.

Politiker-panelet på grænsehandelskonferencen i København i dag: Fra venstre Hans Chr. Schmidt (V), Nadeem Farooq (R), Mike Legarth (K), Troels Ravn (S) og Mikkel Dencker (DF). Foto: Fred Jacobsen

Politiker-panelet på grænsehandelskonferencen i København i dag: Fra venstre Hans Chr. Schmidt (V), Nadeem Farooq (R), Mike Legarth (K), Troels Ravn (S) og Mikkel Dencker (DF). Foto: Fred Jacobsen

V kræver grænsehandelspakke

Dette "noget" er en sænkning af afgifter på de varer, der mere end andre lokker danskerne mod syd, nemlig øl, sodavand og slik.
"Vi går ind i forhandlingerne med regeringen om vækstpakken med krav om en grænsehandelspakke. Det fjerner ikke grænsehandelen, men vi forlader ikke forhandlingsbordet før der er markante afgiftslettelser," annoncerede Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, tidligere på dagen.
Det var sød musik i Haderslev-købmand Torben Arevad øren, der på konferencen fortalte om nogle af de direkte konsekvenser, han oplever af at danskerne valfarter over grænsen.
Se tv-indslag: Snart billige bajere i Danmark

Ti mio. mindre i omsætning

"En tilsvarende butik som min ville i København omsætte for ti mio. kr. mere hvert år. Hvis jeg havde den omsætning hos mig, ville jeg ansætte 3-4 medarbejdere mere," lød hans konkrete bud på grænsehandelens konsekvenser.
Det er ifølge Arevad især øl, vin, sodavand og konfiture, der gør forskellen. Og udsigten til en - måske - snarlig nedsættelse af afgiften fik ham til at love billige bajere i Haderslev.

Tilfreds arrangør

Også arrangøren, direktør Kurt Jensen fra Frøs Herreds Sparekasse med hovedsæde i Rødding, tror på baggrund af politikernes enighed i dag på, at konferencen har nyttet og at afgifterne på de mest attraktive grænsehandelsvarer nu sættes ned.
"Det har været en god dag," opsummerede Kurt Jensen efter konferencen.

Publiceret 18 March 2013 21:34