Gudenåen giver godt. Her fra en tidligere afholdt konkurrence.

Gudenåen giver godt. Her fra en tidligere afholdt konkurrence.

Laks gyder godt i pengekassen

Lystfiskeri er en rigtig god forretning for kommunerne langs Gudenåen, og potentielt kan antallet af laks og værdien af laksefiskeriet mangedobles, viser en ny rapport.

Af
Erling Baastrup

Hvert år udsættes 100.000 lakseyngel i Gudenåen nord for Tange Sø. 4.000 af dem vender tilbage til Gudenåen som voksne laks. Heraf ender de 1.200 på en lystfiskers krog.

Laks giver tusinder

Og den cyklus giver et kontant afkast i de lokalområder, hvor der fiskes. Helt konkret giver hver fanget laks en omsætning i lokalområdet på cirka 6.400 kroner.
Det viser en ny rapport fra rådgivningsvirksomheden COWI, som Gudenåkomitéen har bestilt.
Før fisken er hevet op af vandet, har fiskeren købt fiskekort og måske lidt nyt grej. Han kan have indlogeret sig på et lokalt hotel eller campingplads og spist god mad. Måske er hans familie med og sammen oplever de områdets øvrige natur- og kulturtilbud, når de ikke fisker.

Nye arbejdspladser

På den måde giver lystfiskeriet i Gudenåen nord for Tange et samlet forbrug på 7,7 millioner kroner om året og skaber 5 - 9 fuldtidsarbejdspladser i lokalområdet. Det viser rapporten, der også slår fast, at Gudenåen kan rumme mange flere fisk.
Lystfiskerturismen kan styrkes ved bedre formidling, mere attraktive oplevelser og flere fisk.
Dermed kan Gudenåen få større del i den nationale og internationale lystfiskerturisme, der netop efterspørger de naturoplevelser, området kan tilbyde.

Seks gange så mange

Rapporten anslår, at havørred- og laksefiskeriet i Gudenåen har et potentiale på 38,4 – 53,7 millioner kroner årligt, og at den nuværende opgang på omkring 4.000 laks i fremtiden kan vokse til cirka 26.000 laks årligt.

Publiceret 01 May 2013 08:00