Man skal være fuldt koncentreret, og tro på sig selv, når man sender pilen mod dartskiven.

Man skal være fuldt koncentreret, og tro på sig selv, når man sender pilen mod dartskiven.

Daniel drømmer om at leve af at spille dart

17-årige Daniel Tyge Thybøl er en af Danmarks mest talentfulde dartspillere

Danmark har i bedste fald en enkelt dartspiller, der lever af at spille dart. Det er ikke nemt for danskere at nå til tops i spillet, der domineres af Holland og især England, hvor dart er meget større, og de bedste spillere er stjerner.
I Give bor en 17-årig knægt, der drømmer om at kaste pile med de allerbedste.
"Jeg drømmer om at leve af det," siger Daniel Tyge Thybøl lidt tøvende og fortsætter.
"Jeg håber i hvert fald på at komme på landsholdet, når jeg bliver senior. Så må jeg tage det derfra."
Lige nu går det meget godt med Daniels dartkarriere. Efter nytår har han for alvor fået gang i karrieren og vundet tre ud af de seks turneringer, han har deltaget i. Daniel har blandt andet vundet drengenes juniorrække i den prestigefyldte turnering Denmark Open,
"Det er gået meget stærkt det seneste års tid. Jeg har fået masser af selvtillid og styr på mit temperament. Tidligere kunne jeg stå og blive irriteret på mig selv, når jeg kiksede. Det hjælper ikke at forpeste sig selv," fortæller han.

Startede i fritidsklub

Daniel startede med at spille dart i 10-årsalderen i fritidsklubben efter skole. Da han stoppede i klubben, gik darten i sig selv, men senere fik han en dartskive derhjemme og genoptog sin interesse for at kaste med pile. For et par år siden kontaktede han Dansk Dart Union for at høre, hvor han kunne spille dart. Unionen anbefalede Sdr. Omme Dartklub, som er den nærmeste klub nær hjemmet i Give.
Ifølge Daniel var klubben ikke så vild med at få en juniorspiller, men han fik lov til at starte i klubben og spille med seniorerne. Det er de i dag vistnok rimeligt glade for i Sdr. Omme Dartklub, for Daniel er fast mand på klubbens 1. hold i 3. Division og vinder langt de fleste af sine kampe.
Han er også kommet på juniorlandsholdet og var med ved sidste års EM i Belgien, hvor de fire danske drenge vandt bronze i holdkampen og samlet blev 5. bedste nation, når man tæller både singler, doubler og holdkampe sammen.
Om en måned er der EM i Ungarn, hvor det danske hold satser på at klare sig endnu bedre end sidste år. Daniel Tyge Thybøll drømmer i det stille også om en individuel medalje.
"Jeg har niveauet til i hvert fald at komme i semifinalen i single."

Daniel Tyge Thybøl henter sine tre pile på skiven.

Daniel Tyge Thybøl henter sine tre pile på skiven.

Værtshussport?

Dart har ry for at være lidt af en værtshussport, og ifølge Daniel er der da også nogle, der får sig nogle øller til stævnerne.
"Men det er ikke så slemt, som folk tror, og blandt de unge er alkohol ikke en del af sporten. Jeg drikker ikke selv før eller under stævner," siger den 17-årige dartspiller fra Give.
Han kan godt lide stemningen i dartklubben og til stævnerne.
"Man går meget op i, at dart skal være en gentleman-sport. Man giver hånd til hinanden og tavleføreren både før og efter kampen, og folk er venlige overfor hinanden. Man hygger sig sammen om sin fælles interesse."

Daniel Tyge Thybøl
17 år, bor i Give og går på Tørring Gymnasium
Spiller dart i Sdr. Omme Dartklub og er på juniorlandsholdet
Han træner dart i snit to timer om dagen


Dart
Det gælder om at komme fra 501 point til nul point på færrest kast. Spillerne skiftes til at kaste tre pile ad gangen. For at afslutte spillet, skal man ramme en double og ryge præcist ned på nul point.
Den der bruger færrest kast på at komme ned til nul point har vundet spillet/et sæt. En kamp spilles normalt bedst af fem eller syv sæt.
Den mest optimale dart-serie er syv pile i triple 20, en i triple 19 og den afsluttende i dobbelt 12. Man kan altså i teorien nøjes med at kaste ni gange, men det sker uhyre sjældent.

Publiceret 01 June 2013 10:00