Atlas. Foto: Peter Svendsen.

Atlas. Foto: Peter Svendsen.

Kultur på støtten:

Hver koncertgæst får 233 offentlige kroner

Trods stor kommunal satsning bliver spillestedet Atlas ikke brugt af byens jazzforeninger, som i stedet efterspørger et mere intimt rum. Spillestedslederen har endnu ikke fuld råderet over bygningen

Af
Louise Nyvang Burmeister

1,6 mio.kr. i støtte til 6900 gæster.
Spillestedet Atlas i Vester Allé i Aarhus fik i 2012 tilført økonomiske midler fra både Aarhus Kommune og Statens Kunstråd svarende til godt halvanden mio. kr.
Med et besøgstal på 6900 betyder det, at hver gæst reelt støttes med 233 kr.
"Det råber til himlen. Det er forrykt. Det viser jo, at Atlas er kommet helt forkert til verden. Spillestedet ligner mest af alt et sted til rock-koncerter," siger Lars Kiehn, der er formand for Dansk Musikerforbund i Aarhus.
Også en af byens anerkendte jazzmusikere, Jens Klüver, der tidligere var leder af Aarhus Jazzorkester, dengang Klüvers Big Band, kritiserer stedet.
"Det er røget af sporet. Man har skabt et mørkt rum a la Voxhall, der ikke egner sig til dagligt at arrangere jazz-, folk- eller world-koncerter. Med så mange jazzforeninger i byen, kunne der have været masser af liv, men foreningerne har jo reelt ingen aktiviteter dernede. Ærgerligt at man poster en masse penge i et nybyggeri, og så bliver det ikke brugt," siger Jens Klüver.
Fra byens jazzforeninger lyder samme melding. For mørkt, råt rum, som ikke er velegnet til jazz. Og så er det dyrt.
Formanden for Jazzselskabet i Aarhus fortæller, at de sidste år brugte Atlas til fire ud af selskabets 40 koncerter.
"Vi bruger Atlas i et vist omfang. Vi vil gerne give igen så at sige, fordi man har givet byen et spillested til jazz, men vi mener dybest set ikke, at det er velegnet," siger Jes Halding.
Det blot tre år gamle spillested, Atlas, der skulle være byens nye hjemsted for jazz, efter at Jazzbar Bent J i Nørre Allé lukkede i 2008, har ikke fået fat i sit publikum.
Det kommunale koncertsted blev etableret i 2010 samtidig med, at man renoverede det gamle Huset på samme adresse, Vester Allé 15, som i dag huser Promus og forskellige organisationer. Samlet pris 30 mio.kr.

For tung at danse med

Driften af Atlas blev lagt ind under Fonden Voxhall.
"Strukturen er lavet forkert fra begyndelsen af. Det er blevet et Voxhall 2, men burde have haft en selvstændig ledelse," mener Jens Klüver.
Koncertforeningen Sunship brugte Atlas seks gange sidste år til at afholde koncerter, og det var udelukkende, når de havde navne, der var store nok til at fylde rummet op.
Formanden for foreningen, Søren Mehlsen, efterlyser også et mere fleksibelt rum.
"Udfordringen med Atlas er, at det er et meget stort rum og en meget tung maskine at få i gang. Stedet er blevet for kommunalt så at sige. Hvis vi inviterer en trio fra Berlin, som er forholdsvist ukendt, men ny og spændende, så står vi med et alt for stort koncertrum og skal også leje dørmænd og teknikere. De små koncerter, som skaber et miljø, dem kan man ikke lave på Atlas," siger Søren Mehlsen.
"Det er virkelig ærgerligt, at rummet ikke er mere fleksibelt, for Aarhus kunne godt bruge et sted, der i højere grad samlede byens jazzmiljø."
Søren Mehlsen understreger, at foreningen har et godt samarbejde med personalet på Atlas, og i kraft af flere fælles arrangementer er det lykkedes at trække store navne til byen, som den frivillige forening ikke selv havde kunnet gøre.
Lederen af fonden Voxhall, Tom Fjederholt, forklarer, at han ønsker at ændre bygningen. Men hvad hans planer konkret går ud på, vil han først løfte sløret for, når bygningerne formelt bliver overdraget fra kommunen.

Byggesagen fortsætter

Som Lokalavisen skrev om tilbage i oktober 2011, så kører der en byggesag mellem bygge- og entreprenørfirmaet Jorton og Aarhus Kommune. Her knap tre år efter at Atlas blev indviet, er byggeriet endnu ikke formelt afsluttet.
Og det besværliggør lederens handlemuligheder.
"Vi kan ikke lave permanente ændringer, så længe bygningerne ikke er overdraget. Men arrangører kan jo altid vælge at indrette rummet, som de har lyst til til den enkelte koncert. Vi har f.eks. haft metalfestival hernede, hvor de selv stod for at lave en slags "biergarten"-udsmykning. Alt skal bare godkendes af brandmyndighederne," forklarer Tom Fjederholt.
Aarhus Kommunes kulturforvaltning fortæller, at der stadig arbejdes på formelt at afslutte byggesagen.
"Vi arbejder på det konstant, men vi kan endnu ikke sige, hvornår sagen afsluttes," siger Ole Jørgensen fra kulturforvaltningen og fortsætter:
"Men spillestedet fungerer fuldt ud. Det er blot et spørgsmål om, at der på nogle bestemte tidspunkter ved bestemte lave frekvenser ikke er isoleret godt nok mellem etagerne. Det er lidt kompliceret og har vist sig svært at løse," forklarer Ole Jørgensen.
Imens afventer Tom Fjederholt udviklingen.
"Vi havde da forhåbninger om, at bygningen for længe siden var blevet overdraget til os."

Måtte leje stole

Til Aarhus Festuge i september og til Aarhus Jazz Festival i juli er der planlagt arrangementer på Atlas. Jens Klüver, der er formand for jazzfestivalen, er glad for at have et sted, hvor større big bands og jazzorkestre kan indtage scenen.
"Vi laver tre arrangementer dernede til jazzfestivalen, men til den daglige brug, så fungerer det ikke. Som leder af Klüvers Big Band brugte jeg Atlas og var glad for at have et sted, men vi måtte selv ud i byen og leje stole til koncerterne. Det var absurd," siger Jens Klüver.
Tom Fjederholt forklarer, at spillestedet nu har indkøbt stole, som kan lejes fra gang til gang.
"Vi skal huske på, at Atlas ikke kun skal bruges til siddende jazzkoncerter, men også til reggaekoncerter, hvor 300 danseglade mennesker kommer," siger Atlas-lederen.


Besøgende vs. støtte

De regionale spillesteder Fonden Voxhall (Altas og Voxhall), Train og Radar havde følgende besøgstal og støtte pr. gæst i 2012:

Voxhall Gæster : 25.137 Tilskud pr. gæst: 121 kr.

Atlas Gæster: 6.914 Tilskud pr. gæst: 233 kr.

Train Gæster: 36.730 Tilskud pr. gæst: 61.

Radar Gæster: 9167 Tilskud pr. gæst: 268 kr. (Kun afholdt koncerter i tre kvartaler i 2012 pga. flytning.)

Publiceret 01 June 2013 14:00