Rengøringen har tidligere tilsyneladende været særdeles beskidt i Egedal Kommune. (Arkivfoto)

Rengøringen har tidligere tilsyneladende været særdeles beskidt i Egedal Kommune. (Arkivfoto)

Mennskehandel trækker tråde til Egedal Kommune

Et rengøringsfirma med forbindelse til formodede menneskehandlere har gjort rent i Egedal Kommune i årevis. Vi har ikke haft kontrakt med firmaet i to år, lyder det fra kommunen

Rengøringsfirmaet Darenko har i flere år stået for rengøring i Egedal, København og Frederiksberg kommuner. Nu viser det sig, at Darenko har brugt firmaet Juli Rengøring, der er involveret i en sag om menneskehandel til tvangsarbejde, skriver Fagbladet 3F.
Ifølge Fagbladet 3F sidder to formodede bagmænd varetægstfængslet sigtet for at have udnyttet op til 50 rumænere til tvangsarbejde. De har ifølge Nordsjællands Politi arbejdet op til 23 timer i døgnet for en løn på ned til 2.500 kroner om måneden.

Ikke længere kontrakt

Ifølge Egedal Kommune har man ikke haft kontrakt med det pågældende firma de seneste to år.
Grunden til det er ifølge Egedal Kommune, at man efter en kontrolaktion af SKAT netop mistænkte firmaet for at benyttede en underleverandør, der ikke var godkendt af Egedal Kommune.
"Alle vores kontrakter med de private rengøringsfirmaer er skruet sådan sammen, at underleverandørerne skal godkendes af os på forhånd. Hvis det ikke er tilfældet, kan vi ophæve kontrakten. Vi betinger os også adgang til firmaernes a-skat-indbetalinger, så vi kan gennemskue, om de ansatte arbejder på overenskomstlignende vilkår," siger indkøbschef i Egedal Kommune, Peter Hansen.
Ifølge kommunen gennemføres der løbende stikprøvekontrol på de i alt 72 kommunale steder, hvor der bliver gjort rent.
"Vi kan ikke kontrollere alle steder hele tiden, men vi holder et ret vågent øje med firmaerne og deres underleverandører," siger Peter Hansen.

Publiceret 24 June 2013 10:15