Gaby i et stille øjeblik inden afskeden med værtsfamilien i Charlottenlund efter 10 lærerige måneder.

Gaby i et stille øjeblik inden afskeden med værtsfamilien i Charlottenlund efter 10 lærerige måneder.

Udvekslingsstudent:

"Alting fungerer bare i Danmark"

Efter 10 måneder som udvekslingsstudent rejser en langt mere moden og afklaret Gaby hjem til Portugal med hovedet fuld af indtryk, der har gjort hendes verden større

Af
Annette Houman

Annette Houman

"Hej, jeg er Gaby, kom indenfor. Vil du have en kop te", lyder det med kun en smule accent, der afslører, at Gaby nok ikke har talt dansk i alle sine snart 19 år.
Men at det kun er godt 10 måneder siden, hun for første gang satte sine fødder i Danmark og intet forstod af vores sprog, dét kommer bag på én.
"Ja, jeg har fundet ud af, at jeg kan noget med sprog. Jeg troede, at jeg skulle hjem og læse til journalist, men nu skal det være korrespondent i engelsk og fransk i stedet, og så kan jeg jo også tale dansk nu", smiler hun, der har portugisisk som modersmål, og sætter vand over i værtsfamiliens køkken i Charlottenlund. Gaby er på udvekslingsophold gennem AFS Interkultur, Danmarks ældste og største uddannelses- og udvekslingsorganisation, som også værtsfamiliens to ældste børn har været i udlandet gennem.

Så sne for første gang

Gaby, som er døbt Maria Gabriela da Silva Có, er alene hjemme. Hendes 'forældre' er på arbejde, og de to hjemmeboende 'søskende' er i skole. Om to dage er skoleåret forbi, og så siger hun farvel og tak for denne gang til alle sine nye venner i Danmark og vender næsen sydover for at rejse hjem til sin mor og tre søskende i Lissabon.
"Åhh, jeg skal hjem og surfe, det elsker jeg".
Det er dog vemodigt at skulle tage afsked.
"Jeg kommer igen. Det er jeg ikke i tvivl om", siger hun og kaster et blik rundt i stuen.
Så lyser hun op i et stort smil:
"Jeg har set sne for første gang hér".
Smilet blegner dog hurtigt.
"Vinteren var mørk og kedelig. I efteråret var alt nyt og spændende, men efter jul blev jeg noget træt i hovedet af at tale dansk. Selv om jeg lærte det meget hurtigt på et intensivt kursus - jeg kunne skrive danske sms'er efter to uger", siger hun og forsøger at svare på, hvad der har overrasket hende mest ved at bo i Danmark og være medlem af en dansk familie.
"Mit familieliv i Portugal er lidt specielt i øjeblikket, fordi min far arbejder i Frankrig, men ellers er det jo det samme med søskende, skole, fritidsinteresser og at hjælpe til hjemme", siger hun.

Gaby nyder det milde sommervejr i Charlottenlund inden afskeden med sin værtsfamilie efter et lærerigt år i Danmark.

Gaby nyder det milde sommervejr i Charlottenlund inden afskeden med sin værtsfamilie efter et lærerigt år i Danmark.

Julegaver fylder meget

"Men I fejrer jul på en helt anden måde. Julegaver betyder rigtig meget hos jer - for meget synes jeg. Det religiøse betyder mindre. I Portugal betyder dét rigtig meget. Man går i kirke og takker for alt det, man har. Vi var i kirke juleaften, men jeg kunne ikke rigtig føle noget", siger hun.
"Og så er der rigtig meget fest her. Vi drikker også alkohol i Portugal, men I drikker altså ret meget", siger Gaby, som gik i en af 3.g-klasserne på Ordrup Gymnasium den første tid og dernæst i en 2.g-klasse, da der blev plads.

Gabys forældre kommer fra det vestafrikanske land Guinea-Bissau, en tidligere portugisisk koloni. De flyttede til Portugal, inden Gaby blev født.

Gabys forældre kommer fra det vestafrikanske land Guinea-Bissau, en tidligere portugisisk koloni. De flyttede til Portugal, inden Gaby blev født.

De festlige nordboere

"Der var meget fokus på eksamen i 3.g, så det passede meget bedre at følge undervisningen i 2.g. Jeg var især glad for musik og sang med i koret til musicalen. Det var en travl tid, men en rigtig god oplevelse at være med", forklarer hun.
Tilbage til festerne. Det kom ikke helt bag på hende, at der festes en del på vores breddegrader, for rygtet om de festlige folk heroppe i Skandinavien var én af grundene til, at Gaby valgte Danmark og ikke Tyskland eller Schweiz, som var de to andre lande, hun kunne vælge imellem. Hun kunne nemlig ikke komme til USA, som ellers var 1. prioritet, og hvor hendes storesøster havde været, fordi Gaby allerede havde afsluttet gymnasiet.
Hendes 'udvekslingsår' er altså et sabbatår, inden hun starter på universitetet i enten Lissabon eller, allerhelst, London eller måske hos faren i Frankrig.

Et civiliseret samfund

"Det, der har overrasket mig mest i Danmark, er, at hér gør man de ting, man skal, når man skal. Altså alt fungerer bare i Danmark. Hos lægen, i supermarkedet, alle steder. I har et meget civiliseret samfund, kan man sige. Også når det regner", griner hun.
"I Portugal er det helt almindeligt at komme for sent i skole, hvis det regner. Ikke fordi det regner specielt meget, men det er lissom bare ok. Dét er det ikke i Danmark".
Vores omgang med hinanden har også overrasket Gaby.
"Da jeg skiftede skole efter 1.g i Portugal, gik der en time, så havde mine nye klassekammerater talt med mig. Jeg skulle ikke arbejde på at få nye venner. Det skal man her, synes jeg. Man kan godt blive lidt trist og forvirret, når nogle af kammeraterne til en fest en fredag siger 'Åhh, vi elsker dig Gaby', men kun lige siger et 'Godmorgen' om mandagen".

Prøver at forstå

Hun skynder sig at tilføje, at hun har fået mange gode venner blandt sine danske klassekammerater, især dem i musikklassen.
"De er meget åbne. Man kommer jo også i kontakt med sine følelser, når man synger", smiler hun.
"Jeg kan mærke, at jeg er vokset meget de seneste par måneder. Jeg kan mærke, at jeg har ændret mig. Positivt. Før jeg kom til Danmark, var jeg ret utålmodig, men nu stopper jeg op, når jeg møder noget, jeg ikke forstår, og prøver at forstå. Prøver at sætte mig ind i, hvad andre tænker", siger Gaby og tilføjer:
"Jeg tror, at hvis vi alle kom på udveksling i andre kulturer, ville verden været et meget bedre sted ..."

Publiceret 11 July 2013 18:00