Carl-Mar Møller

Carl-Mar Møller

Carl-Mar:

Danske mænd er undertrykt

Sex- og psykoterapeut Carl-Mar Møller giver her i sommervarmen sit bud på, hvorfor nutidens mænd gradvist er blevet mere og mere undertrykt i forhold til kvinder.
Han har sendt redaktionen følgende indlæg:
Jeg må desværre konstatere, at mænd er mere undertrykte i 2013 end de var i 1976. Det skal der laves om på.
Når jeg kommer ud til en familie og skal lave familieterapi eller parterapi, så er det svært at få øje på, at der bor en mand i dette hus.
Før i tiden hang der et billede af natur, et jagtgevær, et hoved fra en hjort, en plakat med billede af kunstmaleren Dali eller planeter med mere, på væggen. I dag er alt, hvad der har med manden at gøre, rykket ned i kælderen. Hele huset er indrettet af kvinden på kvindens måde med alt i harmoniske farver.
Manden tør ikke gøre indsigelse, fordi han er bange for, at hun skal forlade ham, eller der skal blive en konflikt, som tager hårdt på manden.
I dag er de fleste kvinder psykisk stærkere end manden. Og de vil have magten over indretningen. Kvinden begynder at afrette manden efter at forelskelsen er udlevet. Og det finder manden sig i.
Han må ikke bøvse, prutte, rense negle med en kniv, ikke drikke af mælkekartonen, skal vaske hænder mange gange hver dag, finde sig i at blive kritiseret, mens børnene og andre hører på. Han skal passe på ikke at udtale meninger, der er meget anderledes end hendes. Hun har forstand på børneopdragelse, og han opdrager børnene på den måde, hun anviser.

Bange for at blive alene

Manden er meget bange for at blive alene. Han er mere afhængig af kvinden end kvinden er afhængig af manden, og det svækker hans maskuline udvikling så meget, at han ikke tør være sig selv, når hun er i nærheden.
Mænds reaktion på det er at være så lidt hjemme som muligt, og det brokker kvinden sig over. Men kvinden har jo, heldigvis for manden, brugt så mange penge, at han bliver nødt til at arbejde meget. Og det kan hun jo ikke sige noget til.
Danske mænd vil være som alle de andre. Derfor kan man se, at de fleste mænd har samme frisure og går i de samme farver: Grå, sort, brun, blå og hvid.
Danskerne er bange for at falde udenfor, fordi vi er et lille homogent samfund, hvor det gælder om at falde ind og blive accepteret. I dele af USA er det moderne at være anderledes, og den tendens håber jeg kommer til Danmark, så vi bliver mere fri i tanke og væremåde.
Mænd undertrykker ofte andre mænd, der gør noget, de ikke selv tør. En mand var startet i psykoterapi, og han var derfor blevet en glad mand efter et års tid. Han begyndte glædestrålende at fortælle sine bekendte og andre om kurserne. De kunne tydeligt se en forandring, og at han var blevet en glad mand, men de bestilte ikke andet end at kritisere det, han gjorde. De var nedladende overfor ham og sagde: Hvis du ikke kan klare dig selv, så kan du jo bare gå til hjernedoktoren.
De mænd har det dårligt og benægter, at de har problemer, og derfor bliver de meget misundelige, når de ser en bekendt få livsgnisten tilbage. Og det tiltrækker kvinderne, hvilket ikke gør det bedre.

Stolthed fremfor personlig udvikling

Mænd har meget mere brug for psykoterapi end kvinder, men deres stolthed fortæller dem, at de ingen problemer har. Det er en langt større overvindelse for en mand at bruge penge på personlig udvikling, fordi han så synes, det er et nederlag for ham, at han ikke kan klare sine personlige problemer selv.
Stoltheden kan være så stor, at han hellere vil hænge sig i skoven end at opsøge en psykoterapeut. Det er en af grundene til, at jeg startede to psykoterapeut uddannelser, fordi så kan manden sige følgende: ”Jeg går på en uddannelse til psykoterapeut,” og det synes hans bekendte og venner er fint. Det giver respekt at sige, at man tager en uddannelse, og det er ydmygende at sige ”jeg går i psykoterapi.”
Resultatet bliver bedre, hvis han tager uddannelsen, fordi han så får en masse forståelse for, hvordan man bliver en god kæreste, ven, far og kollega.

Publiceret 21 July 2013 08:51