1. september overgår Ørsted Kro til de 380 borgere, der har købt folkeaktier i kroen. Foto: Leo Jacobsen.

1. september overgår Ørsted Kro til de 380 borgere, der har købt folkeaktier i kroen. Foto: Leo Jacobsen.

380 borgere i Ørsted og omegn bliver kroejere

Ørsted Kro er blevet solgt på folkeaktier

Af
Anette Bonde

380 borgere i Ørsted og omegn er nu blevet kroejere. De har købt den 137 år gamle kro i Ørsted på folkeaktier.
Planen var, at der inden august skulle være indsamlet 1,4 mio. kroner. Og fakta blev, at der i løbet af en måned blev tegnet aktier for 1.366.000 kroner. 1. august manglede der således kun 34.000 før målet var nået.

Forpagter søges

Herefter begynder tingene at tage form. Inden udgangen af august, når formaliteterne er bragt i orden, vil der blive holdt stiftende generalforsamling i kro-aktieselskabet. Borgerne overtager kroen 1. september i år fra Poul Guldmand Hansen, Risskov.
Samtidig arbejdes der på hurtigst muligt at få ansat en forpagter af krodriften. En forpagter, der kan lave god og jævn kro-mad, også af lokale produkter som blandt andet gede- og oksekød. Arbejdsgruppen bag overtagelsen er i kontakt med flere interesserede, men efterlyser samtidig andre, der også kunne tænke sig at drive Ørsted Kro. Ikke kun som egentlig kro, men også som et samlingspunkt og centrum for en række aktiviteter.
 

Byens samlingssted

De første fire måneder er på tegnebrædtet, men på sigt er der planer om diverse kulturelle aktiviteter, fællesspisning, vælgermøde op til kommunalvalget, valgaften, julefrokoster, nytårsaften, diskotek for de unge, kortklub, gammeldags juletræsfest for børnene og mange andre ting.
"Ja faktisk tilbage til forsamlingshuskulturen", siger hovedmanden bag projektet Dag Kristiansen, Ørsted.
"Det her skulle gerne være første skridt til at skabe sammenhold og udvikling i Ørsted, bevare byens forretninger og aktiviteterne i de mange foreninger. Det har vi mange tanker om, men også her skal de mange kroejere være med, så der virkelig er folkelig opbakning."

Mere attraktiv for tilflyttere

Han peger på, at Ørsted vil blive endnu mere interessant for tilflyttere med dette nye initiativ.
"Ørsted er et dejligt sted at bo og med en fantastisk natur tæt på byen. Alt det vil vi gøre endnu mere attraktivt, så vi også kan trække nye til. Både fastboende og turister. Huspriserne er lave her."

De 380 borgere er over en fjerdedel af byens 1500 indbyggere. Inden længe vil de få at vide, hvordan og hvornår, de skal indbetale pengene, så Ørsted Kro som folkejet kan være en realitet fra 1. september

Publiceret 01 August 2013 15:45