Annelise Heiberg (til venstre) får en snak med Joan Jensen, der frivilligt har passet haven i otte år.

Annelise Heiberg (til venstre) får en snak med Joan Jensen, der frivilligt har passet haven i otte år.

Klosterets gifthave står i blomst

Æbelholt Klosters have er køn - men også sprængfyldt med både gift- og lægeplanter

Køn er den, den lille, tætbeplantede have bag Æbelholt Klosters museumsbygning. De gule blomster på en meterhøj stok. Hvide liljer, der nikker i vinden. Urter, der fylder sommerluften med duft. Frodigt, men alligevel pænt tæmmet med lugejern og tålmod, så stierne mellem planterne ikke bliver overtaget af uhæmmet vækst.

Idyllen brister dog, når man komplimenterer en særligt køn plante over for kustoden Annelise Heiberg.

“Ja, den er så også giftig”, konstaterer hun.

“Det er den der også”, siger hun og peger mod en ellers undseelig grøn gevækst.

“Og den derovre brugte man til at fremprovokere aborter.”

Haven ved Æbelholt og Isterødvejen er ikke et sted, man skal hente urter til at spæde den grønne salat til grillbordet op.

Men der er mening med galskaben.

Klosterhaven - der med skam at melde ikke ligger præcis, hvor den oprindelige have lå i middelalderen - leverede nemlig råvarerne til datidens medicinskab. Det, der er giftigt i store mængder, kan nemlig sagtens være helbredene i små mængder.

Harpestrengs værk

Middelalderlægen Henrik Harpestreng, der døde i 1200-tallet, forfattede nemlig en urtebog, der gav anvisninger til, hvilke former for urter, der kunne kurere forskellige sygdomme.

Virkningen er nok tvivlsom for en del af urternes vedkommende.

“Men nogle gange har man været heldig at finde den rigtige kur for en sygdom”, fortæller Annelise Heiberg.

Havens størrelse til trods er der blevet plads til en stor mængde forskellige planter - alle med en relation til middelalderens klostermedicin.

Havens størrelse til trods er der blevet plads til en stor mængde forskellige planter - alle med en relation til middelalderens klostermedicin.

Den brændende busk

Urtehaven er blevet genskabt, efter at ruinen af klosteret blev udgravet i 1930'erne. Så blev Isterødvejen udvidet - og man måtte starte forfra med at flytte haven om på den anden side af museumsbygningen. Havens religiøse oprindelse skinner stadig igennem. Blandt andet kan man møde en busk, som nogle mener er identisk til den, som Gud talte til Moses igennem, inden han overrakte ham de ti bud og dermed lagde visse begrænsninger på menneskehedens morskab.

“Busken udskiller så meget olie, at den faktisk kan selvantænde, hvis det bliver varmt nok”, siger Annelise Heiberg, der straks efter viser en anden plante med religiøst navn.

“Det er en Mariatidsel”, siger hun om en lav plante med hvidspættede blade.

“Det siges, at pletterne kommer af, at Maria spildte mælk ud over den.”

En helt særlig plante i haven er bulmeurten. Annelise Heiberg ved ikke, om den stammer fra den oprindelige bulmeurt på stedet, men muligheden er til stede.

“Den var ikke set herude før, men da man begyndte at gravei midten af 1930'erne, begyndte den at spire helt hysterisk efter flere hundrede år i jorden. Det er en plante, der selv vælger, hvor den vil gro, og folk har aldrig rigtig haft held med at tage frø og få dem til at gro andre steder end her.”

Ella og Hanna var ude at se på haven med deres forældre.

Ella og Hanna var ude at se på haven med deres forældre.

Død eller rask

Tæt på bulmeurten vokser jernurten - en velsignet urt, der dog lægger et vist pres på den, der får stukket en buket i hånden.

“Hvis en syg person holder urten i hånden og bliver spurgt, hvordan det går, og svaret er godt, vil han blive rask. Hvis han svarer dårligt, vil han dø.”

Haven bag museumsbygningen er ikke overfyldt med mennesker - for mange er den en lille hemmelighed.

Men de gæster, der dukker op, har det med at vende tilbage, fortæller Annelise Heiberg.

“Det er typisk sådan, at folk, der har set haven i deres barndom vender tilbage, når de selv får børn. Senere vender de tilbage, når de får børnebørn.”

Hvis man selv skulle have lyst til at kigge forbi - med eller uden børn og børnebørn - er der gratis adgang til haven, der ligger på Æbelholt 2.

null

Publiceret 01 August 2013 08:00