Masser af lys, der strømmer ind fra store vinduespartier og ovenlysvinduer, moderne indretning og højt til loftet kendertegner det nye, privateplejehjem. Centret indeholder 72 plejeboliger, fordelt på tre gårdhuse.

Masser af lys, der strømmer ind fra store vinduespartier og ovenlysvinduer, moderne indretning og højt til loftet kendertegner det nye, privateplejehjem. Centret indeholder 72 plejeboliger, fordelt på tre gårdhuse.

Privat plejehjem? Det er da OK

I maj blev OK-Fondens første plejehjem i Aarhus, OK-Centret Egå, indviet. Plejehjemmet fungerer præcis som andre plejehjem, med en enkelt undtagelse: På OK-Centret Egå har beboerne mulighed for at købe sig til ekstra service

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

“Livet skal leves - hele livet.” Mottoet for OK-Fondens første private plejehjem, OK-Centret Egå, afspejler sig i både udformning og indretning af det private plejehjem OK-Centret i Egå.
Her er store gulv til loft vinduespartier og ovenlys, der sikrer lyse og hyggelige fællesarelaer. Her er en café med fabelagtig udsigt som fælles omdrejningspunkt, og gårdmiljøer med indrettede sansehaver mellem de tre længer, der indeholder plejeboligerne.
Officielt blev OK-Centret Egå indviet i maj, men allerede kort før jul var alt optaget på det nybyggede plejehjem på Egå Mosevej fyldt op.
“Vi blev forbavsende hurtigt fyldt op og lige nu rider vi lidt på en bølge af succes, og det er vi lidt stolte over. det er dejligt at komme så godt fra start,” fortæller centerleder Birgitte Simonsen, der sammen med adm. koordinator Jonna Kjeldsen har budt indenfor for at vise rundt og fortælle om OK-Fondens indtil videre eneste private plejehjem i Aarhus.

Køb af ekstra service

Plejehjemmet adskiller sig fra andre plejecentre i Aarhus ved, at være godkendt som leverandør af tilkøbsydelser.
“På et kommunalt plejecenter er der lige præcis det serviceneviau, som er fastsat af Aarhus Kommune og ikke mere. Vi leverer samme serviceniveau, men vores beboere kan der ud over tilkøbe en række ekstra ydelser,” forklarer Birgitte Simonsen.
Tilkøbsydelserne kan være ekstra rengøring, ekstra tøjvask, en ledsager til teaterbesøg eller pasning af et kæledyr. Det er nemlig et andet punkt, hvor centret skiller sig ud. Her er kæledyr velkomne til at flytte ind sammen med beboerne, og her bor allerede en lille hund, en kat eóg en fugl.
“Det er næsten kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad der kan tilkøbes,” fortæller Jonna Kjeldsen.

Centerleder Birgitte Simonsen (tv) og adm. koordinator Jonna Kjeldsen

Centerleder Birgitte Simonsen (tv) og adm. koordinator Jonna Kjeldsen

Er konkurrence ikke godt?

Filosofien er ret enkel: Hvis man har mulighed for det, hvorfor skal man så ikke have lov til at bruge sine penge på at købe sig til ekstra ydelser, som gør hverdagen lidt gladere, også selvom man er i sit livs sene efterår.
“Vi får tit stille spørgsmålet, hvorfor der er brug for private plejehjem. Jamen, er konkurrence da ikke godt?”
“Jeg kunne godt ønske, at vores samarbejde med de kommunale plejecentre var baseret på at berige hinanden med gode ideer. Vi har jo samme målgruppe, vi er her for det samme og har samme vision for vores beboere, nemlig at de skal have det bedst muligt,” konstaterer Birgitte Simonsen.
“Målet må være at skabe et sted, hvor vi selv gerne vil bo, når vi bliver gamle,” mener centerlederen, der er begejstret over det engagement og ansvar, hendes personale uopfordret tager på sig.
“Det fortæller mig noget om, at de også er stolte over det, vi er sammen om at skabe her.”
“I kommunalt regi bliver plejecentrene samlet i meget store enheder, hvor der er langt fra top til bund. Hos os har vi en meget flad organisation med en kort kommandovej. Personalet her har helt andre muligheder for selv at være med til at planlægge deres arbejde. Det smitter af på motivationen og arbejdsglæden. Her er personalet inddraget på en helt anden måde, fordi vi er en lille enhed.”
“I det hele taget kan jeg se en masse fordele ved mindre enheder. Her kender jeg alt personalet og alle beboerne. Det gjorde jeg ikke tidligere, da jeg var ansat som områdechef i kommunen. Det har stor betydning – først og fremmest i form af meget større nærvær. Det har skabt en helt fantastisk fællesskabsfølelse blandt personalet og beboerne. Det her er ”vores” plejecenter, hvor vi gør tingene på vores måde.

OK-Centret Egå

Privatejet plejecenter med 72 plejeboliger, ejet af OK-Fonden og bygget i samarbejde med Aarhus Kommune, som centret også har en driftsoverenskomst med
Centret har eget køkken, en café, fysioterapi og en lille wellnessafdeling 
OK-Fonden er en non-profit organisation med landsdækkende virke indenfor Plejehjem, Psykiatriske tilbud, Seniorboliger og Hospice 
Læs mere på www.ok-egaa.dk OK

Publiceret 01 August 2013 12:00