Falsk journalist på spil:

Udgiver sig for at være fra lokalavisen

En ukendt mand har ringet til en kvinde for at høre om hendes erfaringer med Egedals handicappolitik og udgivet sig for at være journalist fra Lokalavisen. Både kommunen og Lokalavisen tager sagen alvorligt

Af
Jesper Kappel

Jesper Kappel

”Hej jeg ringer fra Lokalavisen. Jeg ved, at du har været sygemeldt og været i kontakt med Egedal Kommunes handicapområde og modtaget genoptræning. Jeg ved, at der er mange borgere, der har været utilfredse med behandlingen. Da jeg er ved at skrive en artikel om dette, vil jeg gerne høre om dine erfaringer.”
Sådan her lød det for nogle dage siden, da Linda Pedersen fra Ølstykke tog sin telefon, da den ringede.
”Jeg synes, det var mærkeligt at blive ringet op på den måde, og jeg spurgte efter hans navn to gange, men han talte bare uden om,” fortæller Linda Pedersen, der for to år siden blev ramt af en blodprop i hjernen og derfor har været til genoptræning hos Egedal Kommune.
”Jeg synes, det var ubehageligt, at en ukendt person ved om mit sygdomsforløb. Sådanne personfølsomme oplysninger er jo ikke noget, der står nogen steder. Hvor har han fået informationer fra,” siger Linda Pedersen.

Undren på rådhuset

Det samme spørgsmål stiller man sig i administrationen i Egedal Kommune. Linda Pedersen var i foråret inviteret til workshops angående den nye handicappolitik i kommunen. Derfor kan det være en mulighed, at hendes navn på en eller anden måde er sluppet ud der, men man ved det ikke.
”Det er en rigtig uheldig episode for os og for lokalavisen. Jeg synes næsten kun, det kan være en borger, der kender til Linda Pedersen i forvejen, der har ringet,” siger Kjeld Ebdrup, der er centerchef for Borgerservice i Egedal Kommune.
”Man bør ikke kunne komme til vores oplysninger. Vores systemer er krypterede, så man kan ikke søge efter for eksempel handicappede. Man kan ikke finde en sådan oplysning nogen steder, fortæller centerchefen og fortsætter:
”Vi skal forsøge at finde ud af, hvordan de oplysninger er kommet ud. Vi skal se om, vi kan gøre sikkerheden bedre, men jeg kan ikke rigtig se, hvad det kan være,” siger Kjeld Ebdrup.

Siger altid navn

Hos Lokalavisen Egedal har fællesredaktør Henrik Gregersen denne kommentar til episoden.
”Jeg håber, der er tale om en enlig svale. Vi har intet imod – som læserne forhåbentligt har opdaget – nogle gange at gå til stålet, hvis der er sager om mulig svigt. Men at ringe rundt til mere eller mindre tilfældige borgere uden at oplyse navn med det formål at fiske efter, om borgerne ikke skulle have noget skidt at sige om kommunen, det er altså en metode, vi aldrig ville bruge,” siger Henrik Gregersen og fortsætter:
”Det eneste, vi som journalister kan leve af, er troværdighed. Derfor vil det være ødelæggende, hvis der breder sig en opfattelse af, at vi tager mere eller mindre lyssky og uhæderlige metoder i brug. Folk må gerne blive sure på os – men der skal altid være brugt hæderlige metoder. Ifølge de presseetiske regler og almindelig god etikette betyder det blandt andet, at når vi ringer op, fortæller vi selvfølgelig, hvem vi er, og hvad formålet med opringningen er,” siger Henrik Gregersen.
Bliv ven med Lokalavisen.dk på Facebook, og få vores tophistorier på din væg - KLIK HER

Publiceret 26 September 2013 06:00