Det var en tilhører, der for alvor bragte emnet almennyttige boliger på banen og på torsdagens vælgermøde i Trommen konfronterede Venstres borgmesterkandidat Annette Wiencken med hendes nylige udtalelse om, at Venstre ikke ønsker flere almene boliger i Hørsholm.
"Annette, jeg har kendt dig i mange år, og jeg synes, du er en sød kvinde, men jeg er en af disse mærkelige mennesker, der bor i almene boliger, og nu føler jeg mig pludselig mindreværdig," sagde Kirsten Alsing fra salen. "Jeg er glad for at bo et sted, hvor vi har beboerdemokrati, og hvor vi tager os af hinanden. Er du ikke sød at mildne dine udtalelser lidt, så ikke folk skal være pinligt berørt, når de møder mig."
Andre typer boliger
"Jeg synes ikke, jeg har bestilt andet end at mildne den uheldige udtalelse. Vi har i Hørsholm noget, der svarer til landsgennemsnittet, når det gælder almennyttige boliger, og det synes jeg er fint. Det, jeg sagde, var, at hvis vi skal bygge på sygehusgrunden, som er en af de sidste grunde, vi har tilbage, så synes jeg, at det skal være med andre typer boliger. Der er også et økonomisk aspekt, fordi kommunen skal lægge 10 procent af byggesummen ved almennyttige boliger. Det tangerer et karaktermord på mig, når Lars Iversen, SF, og Peter Antonsen, Borgerlisten, har udlagt det som, at jeg ikke ønsker et bestemt segment af borgere i kommunen," sagde Annette Wiencken.
"Der er snarere tale om et karakter-selvmord," svarede Peter Antonsen.
Det giver mangfoldighed
Borgmester Morten Slotved, Konservative, forklarede salen og sine medkombattanter, at Hørsholm Kommune ligger på 18-20 procent almennyttige boliger.
"Og det har jeg det godt med. Det giver mangfoldighed, og det giver god mening. Derfor mener Konservative også, at 18-20 procent af de nye boliger på sygehusgrunden skal være almennyttige," sagde han.
"Vi ønsker en endnu større procent af almennyttige boliger, men det bliver noget, vi skal forhandle om," sagde Lars Iversen, SF.
Pernille Schnoor, Socialdemokraterne, efterlyste en egentlig boligpolitik.
"Vi skal kigge på hele byen og lægge en strategi for vores boligudvikling. Vi går selv ind for flere almene boliger," sagde hun.
Morten Slotved svarede, at Konservative for fem år siden var eneste parti, der bød ind med et forslag til en boligpolitik, da alle havde muligheden:
"Vi har altså allerede en boligpolitik, en konservative boligpolitik."
De unge familier
Jens Sennefelder, der repræsenterede Dansk Folkeparti i stedet for partiets spidskandidat, Gitte Burchard, fik Sjælsmark-problematikken ind i boligdebatten.
"DF har lært af erfaring, at det er alt for farligt med almennyttige boliger i det her land. Afviste asylansøgere har efter et år retskrav på en bolig i nærområdet, så hvis vi bygger nye almennyttige boliger, bliver de snart fyldt op med folk fra Sandholm og Sjælsmark," sagde han.
"I de sidste 20-25 år har Hørsholm kun bygget ældreboliger, alle almennyttige. Det efterlader de unge familier i en forfærdelig situation. Lige nu er 3.798 familier skrevet op til en almennyttig bolig, og af dem er 1.078 særdeles aktivt søgende, så det siger noget om, hvor alvorlig situationen er," sagde Henrik Klitgaard, Radikale.
Havnesagens cyklus
Debatten rundede også en gammel traver som Rungsted Havn, og der var heller ikke denne gang noget tegn på, at kommunalbestyrelsen nærmer sig noget, der ligner enighed om en løsning på den mangeårige sag.
"Hvert fjerde år før et valg vedtager et snævert flertal en løsning, som annulleres året efter, når kommunalbestyrelsen har fået en ny sammensætning," som Peter Antonsen, Borgerlisten, formulerede det.
Også en eventuel fredning af det grønne område kaldet Kokkedal Vest (området mellem jernbanen, idrætsparken og Kokedal Golfklub) deler de politiske vande, viste debatten.
Udover de nævnte politikere bestod panelet af Stig Grenov, Kristendemokraterne, Troels Moe, Liberal Alliance og Ken Helle Jensen, Hørsholmlisten.
-
Tilhørerne spurgte blandt andet til Rungsted Havn, en fredning af Kokkedal Vest og spørgsmålet om almennyttige boliger.