18-årig frisørelev genoplivede kvinde, som faldt død om i stolen

Emilie Eljen Rasmussen fra Slangerup viste onsdag, hvor afgørende det er, at man kan førstehjælp, da hun genoplivede en kunde, som pludselig faldt død om i frisørsalonen

Det var en stolt men stadig lettere rystet Emilie, Lokalavisen.dk mødte i frisørsalonen Hairbase på Lyngby Hovedgade fredag morgen.
Mindre end to døgn tidligere var den 18-årige frisørelevs kendskab til førstehjælp nemlig den afgørende faktor, da en kunde pludselig sank sammen i frisørstolen, mens hun var ved at blive klippet.
Emilie sad i frokoststuen under salonen, da hun hørte, at der blev råbt ovenpå. Og da hun løb op for at se hvad der var sket, forstod hun med det samme, at det var en alvorlig situation.
Mens kollegaerne havde kontakt til alarmcentralen, begyndte Emilie hjerte/lunge-redning på den døde kvinde, som hverken havde puls eller vejrtrækning og som allerede var helt hvid i hovedet og havde fået blå læber.
"Vi har haft førstehjælpskursus på frisørskolen, så jeg vidste heldigvis godt, hvad jeg skulle gøre og begyndte at trykke de 30 gange i brystet på kvinden.

Efter lidt tid begyndte hun at trække vejret igen, og kort tid efter kom ambulancefolkene og overtog," siger Emilie, som efterfølgende er blevet rost af både ambulance-redderne og personalet på sygehuset, hvor kvinden efterfølgende blev indlagt. Hun har nu med egne øjne set, hvor vigtigt det er, at man ved, hvad man skal gøre, i en situation som den der opstod i onsdags.
"Da vi skulle have førstehjælp på skolens grundforløb, gad jeg ikke rigtigt. Jeg ville hellere ordne hår. Men nu kan jeg tydeligt se, hvor afgørende det kan være," siger Emilie.
Indehaverne af Hairbase i Lyngby er også stolte af Emilies indsats.
"Jeg synes, det er fantastisk, at en 18-årig pige har modet til at tage initiativ og springer til i en situation som den her, og det beviser bare, hvor vigtigt det er, at man får lært den førstehjælp. Man kan få brug for den, før end man aner," siger frisørsalonens ene indehaver, Denis Rasmussen, til Lokalavisen.dk.
Selv siger den 18-årige heltinde:
"Det har selvfølgelig været en chokerende oplevelse, men jeg er virkelig glad for, at jeg kunne hjælpe, og nu håber jeg bare, at kvinden får det godt igen."

Publiceret 13 January 2014 12:17