47-årige Rikke Struve vandt over vægten, da hun tog kontrollen over sit liv. Foto: BM

47-årige Rikke Struve vandt over vægten, da hun tog kontrollen over sit liv. Foto: BM

“Så længe jeg var stor, kunne de ikke røre mig”

Rikke Struve fra Frederikssund har vejet 145 kg. Men den 166 cm høje kvinde har lagt sit liv om takket være coaching, motion og ændrede spisevaner. Snart skal hun løbe VM i halvmaraton

Af
Af Birgitte Masson

"De sidste kilo røg, da jeg fik ryddet op i min “rygsæk”. For så længe jeg var stor, kunne de ikke røre mig dybt inde." Sådan fortæller Rikke Struve fra Frederikssund, hvis vægt efter fødsel nummer to kun gik en vej, nemlig opad.
Men det hele vendte, da hun accepterede sig selv, som hun var - inderst inde, og da hun indså, at det ikke var nødvendigt med det fedtlag, hun rendte rundt og gemte sig bag.
Det er blandt andet takket være hjælpen fra en coach, at Rikke rykkede sig mentalt. Hun fik redskaber til at bryde gamle, uhensigtsmæssige mønstre og vaner.
Det betyder, at hun er gået fra en vægt på 145 kg til i dag at veje 65 kg. Og om få uger skal Rikke løbe hendes første halvmarathon.
Men vægttabet er ikke kommet fra den ene dag til den anden, og det er ikke ved hjælp af piller, pulver eller mirakelkure, at de mange kilo er smidt:
"Min filosofi er, at der skal være en sund balance i alting. Man skal ikke overspise, overtræne, underspise eller undertræne. Faktisk har jeg altid været aktiv, cyklet og gået ture, har i det hele taget aldrig været en sofakartoffel," fortæller Rikke Struve.

Badevægten viste 145 kg

At det alligevel skulle gå som det gik, skyldtes mange ting. Blandt andet var det resultatet af en graviditet, hvor hun endte med at tage 30 kilo på.
"Jeg tabte dem aldrig. Jeg var ansat i et firma, som gik konkurs, så da jeg gik herhjemme blev der hygget igennem, og dengang kunne vi kun hygge med noget sødt. Hvis det var synd for mig, så spiste jeg også. Jeg spiste rent ud sagt på følelserne."
Senere fik Rikke et job i København. Hun arbejde 40-50 timer om ugen, og når hun kom hjem til familien, havde de brug for hende.
"Travlhed var lig med hurtig mad, hvilket ikke altid var den sundeste. Så langsomt gik vægten støt og roligt op."
Det hele kulminerede, da badevægtens display viste 145 kg, når Rikke stillede sig op på den.
"Da var det, jeg tænkte, at skulle jeg nå at se mine børn blive store, så skulle jeg nok til at tage mig sammen."
Rikke rejser sig fra spisebordsstolen og humper ud i køkkenet efter kaffe. Hun er iført løbetøj, men det er kun til ære for fotografen.
"Jeg har fået en fiberskade i benet, så jeg må ikke løbe," fortæller hun med ærgrelse i stemmen.
"Men på søndag skal jeg være klar igen, så jeg kan komme i gang med træningen. Det kommer jeg også," lyder det eftertrykkeligt fra Rikke.
Måden, hvorpå hun siger det, virker overbevisende. Hun udstråler en vilje, som kun bliver understreget, når hun fortæller om hendes enorme vægttab.

Fik et spark bagi

Vægttabet startede den dag Rikke faldt over en brochure fra Vægtkonsulenterne. Hendes kropsvægt var da nået op på 145 kg.
Hun kontaktede kort efter en vægtkonsulent i Frederikssund, og det blev starten på et vægttab, som i løbet af otte måneder betød, at Rikke tabte 30 kg.
"Jeg tog en beslutning. Sagde til mig selv, at så er det sådan, det kommer til at blive. Og det var faktisk ikke svært at tabe de første 30 kg. Vægtkonsulenten lærte mig at juble, hvis vægten var faldet med bare 100 gram. Jeg lærte også, at jeg ikke skulle gå på vægten hver dag. Kuren bestod blandt andet i, at man dagligt skulle spise 600 gram grøntsager. Jeg opdagede selv, at hvis jeg anrettede middagsmaden på tallerkerne ude i køkkenet, så undgik man at tage ekstra portioner. Det er noget, vi stadig holder fast i den dag i dag, og noget jeg kun kan anbefale til andre."
Selvom om Vægtkonsulenterne rykkede meget for Rikke, valgte hun at stoppe efter otte måneder.
"Der var nogle ting, jeg ikke kunne holde. Men det gav mig et spark bagi." Rikke fortæller, at sparket bagi alligevel var så eftertrykkeligt, at hun fra da af befandt sig på rette spor.
Nogle veninder fik hende lidt efter overtalt til at deltage i et kvindeløb. 5 km tilbagelagde Rikke i 2008, tiden sagde 45 min.
"Der var plads til forbedringer, men jeg var glad alligevel," siger Rikke smilende, mens hun fører kaffekoppen op til munden.
Siden 2008 har Rikke tilbagelagt adskillige 5 og 10 kilometers motionsløb. Og for første gang står hun til marts overfor næste store udfordring. Her skal hun nemlig løbe VM i halvmaraton.
Rikke har i en alder af 47 år aldrig haft det bedre, for hun har fået kontrollen over sit eget liv. Men det betyder ikke, at hun undgår bump på vejen, tværtimod. Ifølge Rikke er det nemlig først nu, at den virkelige kamp skal kæmpes: Den største udfordring er at holde vægten nede.
"Jeg skal altid, på et eller andet niveau, have fokus på min kost og min motion, så læsset ikke vælter igen."

Publiceret 31 January 2014 10:39