25 patienter med prostatakræft har fået for megen kemoterapi på Vejle Sygehus.

25 patienter med prostatakræft har fået for megen kemoterapi på Vejle Sygehus.

Kræftpatienter har fået for meget kemo

Men der er ingen tegn på øgede bivirkninger hos syddanske kemopatienter, der har været i behandling i Odense og Vejle

46 patienter på Odense Universitetshospital og 25 på Sygehus Lillebælt Vejle, der har været i behandling for prostatakræft, har fået for høj dosis kemoterapi med stoffet cabazitaxel. Det oplyser Region Syddanmark.
Det er den samme fejl, som er sket på Aarhus Universitetshospital og på andre sygehuse i Europa. I Aarhus har 28 patienter fået for megen kemoterapi, og tre kan være døde af overmedicineringen, oplyser Region Midtjylland.
Ifølge Region Syddanmark er de syddanske patienter i Odense og Vejle sluppet nådigt.
“De onkologiske afdelinger har gennemført en gennemgang af patientforløbene og har efterfølgende kunnet konkludere, at der ikke er noget grundlag for at tro, at patienterne har pådraget sig skade eller øgede bivirkninger i forhold til det forventede,” siger sundhedsdirektør i Region Syddanmark Jens Elkjær.
Fejlen er opstået på sygehusenes apoteker. Man har ved en fejl ikke opdateret produktionsstyringssystemet med et ændret produktresume (indlægsseddel) fra leverandøren af det aktive stof, hvor der er indført en ændret mængde af lægemiddelstoffet per hætteglas. Derfor er doseringen er blevet cirka 16 procent for høj, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for patienten.
Patienterne har fra november 2011 til oktober 2013 fået for stor dosis. Da fejlen i oktober blev opdaget, blev doseringen straks ændret, og alle patienter er blevet informeret under en individuel samtale på sygehuset.
Ifølge Region Hovedstaden har ingen patienter i hovedstadsområdet fået forkerte doser.

Publiceret 31 January 2014 16:19