Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Birgitte Schjerning Poulsen (K), roser ældreforvaltningens anbefalinger til fordelingen af ældrepuljens milliner. Arkivfoto

Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Birgitte Schjerning Poulsen (K), roser ældreforvaltningens anbefalinger til fordelingen af ældrepuljens milliner. Arkivfoto

K om ældremillioner:

Forebyggelse frem for højere service

Birgitte Schjerning Povlsen roser forvaltningens forslag om at satse på mere forebyggelse

Af
Anders Bruhn Kristensen

Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Birgitte Schjerning Povlsen (K), kalder forvaltningens oplæg til fordelingen af ældrepuljen på 12,8 mio. kr. for "rigtig, rigtig spændende." Oplægget skal drøftes på udvalgets møde på onsdag, og udvalgsformanden mener, at det tager hensyn til både Ældre Sagens, Seniorrådets, FOA's og Sygeplejerådets interesser.

"Det rummer elementer om forebyggelse, som er vigtigt i forhold til indlæggelser og genindlæggelser. Der er fokus på dem, der har brug for ekstra hjælp, så alle bliver imødekommet på en eller anden måde. Vores udgangspunkt er ældrekommissionens anbefalinger," forklarer Birgitte Schjerning Povlsen.

Vil ikke hæve driftsrammen

Den konservative udvalgsformand mener, at kritikken af at bruge ældremillionerne på rehabilitering frem for flere hænder til hjemmehjælp er unfair.

"Pengene går jo til ekstra hænder, for initiativerne kan kun udføres gennem en person. Det er da flere hænder, når de sender folk ud på en gåtur, men det primære er, at vi gerne vil styrke folk til at støtte sig selv eller lære det videre," understreger Birgitte Schjerning Povlsen og tilføjer:

"Jeg er ikke ude i at hæve den permanente driftsramme, jeg er mere ude i at investere i en forebyggelsesdel. Vi har et højere serviceniveau end andre kommuner, og hvis vi skal holde det, skal vi blive ved med at forebygge."

Tager allerede individuelle hensyn

Birgitte Schjerning Poulsen henviser til en brugerundersøgelse, der viser bred tilfredshed med ældreplejen i kommunen. De ældre er ikke forsømte, og ingen bliver nægtet et ekstra bad, hvis de vil have det, påpeger hun.
"Dem, der gerne vil have det, får det allerede i forvejen. Der bliver allerede taget individuelle hensyn, så man skal slet ikke mase sådan en fast model nedover," mener Birgitte Schjerning Poulsen.
Socialdemokraternes Poul Bach har opfordret sine kolleger i Social- og Sundhedsudvalget til at drøfte fordelingen af millionerne med Seniorrådet. Men det ser Birgitte Schjerning ikke umiddelbart nogen grund til, da rådet allerede har været på banen én gang.
"Alle har sendt kommentarer og opfordringer ind, og de bliver også tilgodeset, så jeg synes ikke, der er behov for at tage en runde mere. Nu må vi også være lidt resultatorienteret frem for at være i proces. Det hjælper jo ikke de ældre, at vi ikke handler nu," siger hun.
Ældrepuljen skal udmøntes i både 2014 og 2015 gennem årlige ansøgningspuljer. Efter 2015 gøres der status på anvendelsen af ældrepengene, og så skal Folketinget tage stilling til, om de øgede midler skal fortsætte i samme form.

Publiceret 31 January 2014 15:00